- DenBolle.nl - https://www.denbolle.nl -

En wat eten we dan?

Als we zaterdag ochtend wat later dan normaal (joh) wakker zijn ontbijt.
En da’s nou waarom ik van Denemarken houd: simpel en heerlijk.

De gastvrouw heeft deeg klaargemaakt wat met een paar lepels in hompjes wordt neergelegd op een bakplaat. Even in de oven en tata.. vers en smakelijk brood.
Ik krijg meteen na de opdienen van de broodje een leermoment. Waar wij in nederland een kaasschaaf gebruiken gebruiken Denen een Ostehøvel:

[1]

Ostehøvel

Een draadje wat super makkelijk en zonder dat het hele apparaat aan de kaas kleeft plakjes maakt. Er zijn wel wat voorwaarden zoals het gebruik van de deense kaas. Die punten die wij hebben werkt ie niet, maar op platte stukken prima.

[2]

Pis.. lol wut?

Vers brood, versgemalen koffie uit de kaffetiere en daarbij een wat typisch koffiemelkje: Piskefløde. De associatie die ik heb met het begin van het woord ontgaat haar compleet. De Denen stoeien wat af om niet te veel vet binnen te krijgen zodat de romige koffiemelk die wij kennen hier niet serieus te vinden is.

Lui wakker worden op deze manier, heerlijk in de zon, brood, koffie.. It’s a hard job, but I’ll do it for you 😉
Tijdens de brunch : wat eten we vanavond? Het word grillen (GRIJNS). Van de vorige keren weet ze nog dat “Beest, dood en vuur” altijd scoren bij me.

Later die middag na heen en weer ouwehoeren, praten over het werk, prive dingen, en wat ik toch zo leuk aan dat Denemarken vindt gaan we lopend naar de supermarkt. Tijdens het lopen schiet er een kramp in de linker kuit die nog steeds niet weg is. Ruim 900 km schakelen achterelkaar werpt zijn vruchten af..

In de supermarkt in dit kleine dorpje: heerlijk! De mensen stralen rust uit, verse producten (waaronder smaakvolle Nederlandse tomaten) zijn goedkoop.  Wat groente, tomaten, steaks (met vetrandje ;-)) en weer op huis aan.

Het dorpje doet wat denken aan de vakantie dorpjes op de Waddeneilanden. Laagbouw, ruimte en groen er omheen. De twee scooters die voorbij komen zijn haast niet te horen. In Nederland overstemmen ze nog een F16, hier zijn het gewone pruttelende brommertjes. Of ik moet ineens van die rit erg doof zijn geworden maar dat lijkt me sterk.

’s Avonds gaat de BBQ aan en wordt er een schaal met asperges, ui, wortelen, paprika en wat tijm, oregano, olie en een snufje zout tussen de kolen gelegd. Als start-up een focaccia met tomaat, knoflook, olie, en kaas ook gegrild op de bbq.
Carlsberg heeft een testset bieren uitgebracht. Een bokbier, een wijzenachtige en een normaal pilsner. De eerste test slaat door voor het bokbier, alhoewel het geen echt bokbier is maar meer een wat mildere versie van het Kanon. Stevig in smaak, fris, roestbruin en wat zwaarder.
Alles krijgt heerlijk de tijd om te garen en gegeten te worden: en met een gespeeld verbaasd gezicht zegt ze “Ach er zitten drie steaks in de verpakking. Lust jij die derde ?” Yeah.. A man’s got to do what a men’s got to do.
Ze flanst snel een béarnaise saus in elkaar die bij nieuwe aardappelen, gegrilde groenten en de steaks past. Bij de aardappelen die licht geschrapt zijn uiteraard sennep.

En voor deze avond? Er staat weer grillen op het programma, nu met zalm. Ghjee.. darn’t  😉

Terwijl ik op de achtergrond dit stukje zit te tikken flanst ze weer wat in elkaar: aardbeien met chocolade, gewoon even….

[3]

Aardbeien met chocolade....