- DenBolle.nl - https://www.denbolle.nl -

Hypocrisie – of het zullen je volgelingen maar zijn

Degenen die me al wat langer kennen weten dat ik een op zijn minst argwanende houding ten opzichte van religies en geloof heb.
Niet vanwege het feit dat je dan in iets geloofd, maar wel vanwege de uitingen die er dan bij gaan horen. Er word driftig geleend bij andere geloven om een sappig ritueeltje te hebben of om mensen van geloof A naar B te halen.  Als dat niet lukt kan je altijd nog een geloof als soort van staatsreligie introduceren en maai je de andere overtuigingen met geweld of met  onderdrukking weg.
Ook door het maken van lijstjes waarin staat wat allemaal wel en niet mag proberen mensen een soort saamhorigheidsgevoel te hebben en een gevoel van “wij zijn beter dan zij” te creëren.
Daardoor krijg je dan ook vaak dat als die groepjes maar groot genoeg worden ze vaak een soort drang krijgen om hun goede lijstje bij anderen door de strot te duwen.

Maar waar ik dus persoonlijk echt helemaal schubbig van wordt is het rare automatisme om dan met twee maten te meten. Mannen zijn ineens beter als vrouwen, de ene groep mag iets wel wat de andere groep niet mag omdat zij niet uit het juiste boekje lezen.
De ene groep is beter en daardoor meer verkoren om het heilige werk te doen.

En zojuist heeft de Christen Unie [1] weer een twee maten dingetje gedaan :

Als de ChristenUnie een nieuw kernprogramma opstelt, dan zal ze daarin opnemen dat het huwelijk de plaats is waar seksuele omgang behoort plaats te vinden. [2]

De CU is een partij die die op gristelijke gronden staat en religie probeert te laten samengaan, en daarmee indruist tegen een fundamenteel grondbeginsel van de nederlandse samenleving, namelijk dat kerk en staat gescheiden horen te zijn.
Maar zij horen schijnbaar bij het goede kamp en mogen dus die regel overtreden.
De CU heeft op zich best wel eens goede ideën soms maar dit tweematenredeneren (TTR) doet me jeuken. Ze zijn er overigens wel consequent in.

Zo weet ik uit betrouwbare bron dat Andre Rouvoet in zijn woonplaats na gehoor te geven aan ‘gaat heen en vermenigvuldig U’ in zijn huis met een ruimteprobleem zat.

Andre Rouvoet [3]

vermenigvuldiger (c) www.Christenunie.nl

Dus er wordt een plan voor verbouwen gemaakt. Daarover is publiek wat commotie geweest, immers Andre vond dat zijn uitbreiding belangrijker was dan het uitzicht van een van de buren achter hem, die terecht bezwaar maakte. Dat is nog niet met twee maten meten, maar een zakelijk verschil van inzicht.
Waar kwam nou de TTR om de hoek kijken ?  Andre’s bouwaanvraag was niet correct. Kan gebeuren, ik hoor zo links en rechts dat zo’n 30% van de aanvragen de mist ingaat. Maar wat was de oplossing van de CU ? “We bellen wel even met de gemeente” Pardon ? Bij een afgekeurde aanvraag heb je gewoon de bezwaar procedure te volgen.  En dat was ook de reactie van de betrokken gemeente, en toen kon de dienstige CU medewerker het toch weer even niet laten:  “Maar U weet toch wel wie meneer Rouvoet is?” Dat wist de betrokken afdeling, en ook dat ie toch gewoon de procedure moest volgen.

Maar terug naar mijn initiele jeuk met betrekking tot je partner volzeveren zonder trouwring. De betutteling druipt hier weer van af. Eerst moet je getrouwd zijn voor je dus aan sex mag doen.  Wie zijn zij om dat te bepalen ? Nou heb ik de adonische uitstraling van een nijlpaard met een badhairday dus die keren dat ik de kans krijg om aan sex te doen wil ik dat graag direct doen zonder eerst een of andere administratieve procedure te doorlopen. Nog even afgezien van het feit dat als de kans zich voordoet de gemiddelde ambtenaar toch al thuis bij Jans en de warme gehaktbal zit en er niet over peinst om mij voor mijn korstondig gerief in de echt te verbinden.

Maar voor ik zo van leer kan trekken moet je natuurlijk wel even je bronnen verifiëren.  Als je dit blog op maandag leest heb je voorrang op mij. Ik kan het namelijk niet verifiëren. Omdat het zondag is. Zo’n dag waarop ik graag nadenk en dan dit soort tirades bouw. Zo’n dag waarop de gristenen vol overgave de TTR toepassen.
Ik heb de link aangeklikt en kom dan op de zondagvanger [4] van het Reformatorisch dagblad.

Geen nieuws vandaag, maar de kerk is open.

Geen nieuws vandaag, maar de kerk is open.

Een waar zit nou hier de hypocriete TTR ? Je mag het dagblad niet op zondag raadplegen. Vanwege de zondagsrust. Da’s je goed streven, niet logisch, maar mag je best vinden. Maar doe het dan correct en niet hypocriet.
Wat ik aan deze hele constructie hypocriet vindt is het volgende :
– ik mag het dagblad niet lezen in verband met de zondags rust.
– ik mag wel lezen welke kerk door wie op dit moment bediend wordt, en er heen gaan als ik wil.
– het Reformatorisch Dagblad is voor beide sites verantwoordelijk, en ik geloof er geen moer van dat die kerktijden site met de hand gevuld wordt nu, net zo min als het ref. dagblad. Dus er is geen handwerk nodig om een en ander te laten werken. Dus nieuws wordt me willens en wetens onthouden, en de slaafse gang naar de almachtige mag vol overgave en met technische middelen ingezet worden.

En bovenal al, de zondag rust is blijkens de zondagsmelding een opdracht van God. Op de dag des Heeren, waarop Hij rust neemt zitten Zijn kerken vol volgelingen die uitgerekend op Zijn rustdag Hem bestoken met gebeden, verzoeken, en niet één maar miljoenen over de hele wereld. Wie zijn Zijn volgelingen dat zij uitgerekend Hem op Zijn rustdag met dat soort zaken mogen lastig vallen ?
Oh wacht, zij hadden het goede boekje, en zijn daarom belangrijker dan de grondlegger van dat boekje.

Ik ga me krabben.