- DenBolle.nl - https://www.denbolle.nl -

In de Tang (update)

Update: Goh, het gewone recht op  wederhoor [1]

Alleen jammer dat het apart afgesproken moest worden 😉

_________________________________

Een van de tactieken die een militair op het slagveld kan toepassen is je tegenstander ‘in de tang nemen.’ In de meest eenvoudige vorm geef je je manschappen de opdracht om van twee kanten een omtrekkende beweging te maken, waardoor je je tegenstanders min of meer omsingeld. Ben jij met meer, dan kunnen ze geen kant op. Als de situatie wat lastiger is, dan is het handig als je de tangbeweging onder dekking doet van het donker, of de mist. Volkomen onverwacht springen de vaderlandslievende strijders brullend uit de greppels, achter bomen vandaan en gaan met opgeheven strijdbijl de verraste minderwaardige tegenstander te lijf. Dood en verderf valt hen ten deel en het goede overwint. Dat is natuurlijk wel een kwestie van perspectief. De mensen die net volkomen verrast werden en nog ongelovig naar de pijlen in hun lichaam staren voor ze levenloos ter aarde storten zien de situatie waarschijnlijk een stukje anders. But what the hell, zij hebben net verloren dus ze hebben toch geen stem in de geschiedschrijving.
Wat kwam mij nou recent onder ogen? Een infomercial van een bedrijf wat zich inspant om de overstap naar digitale facturing zo soepel mogelijk te laten lopen. Zij hebben daarvoor het beste product. Niks bijzonders, dat heeft iedereen die advertentie ruimte koopt. Maar wat mij opviel, ze hadden er een stukje info bij waarin werd gemeld dat je er wel rekening mee moest houden dat de overheid in 2010 10 procent van alle facturen digitaal wenst af te handelen. Nou is 10 procent niet zo heel veel, maar onze overheid zet nogal wat geld om. Maar goed ik dwaal af, ik heb het nagekeken. En ja, er is een ‘digitaliserings’ beleid. Het wordt wel aan alle kanten afgekraakt, maar het is er. En er is het een en ander gaande op dat vlak. De digitale loketten springen uit de grond, je DigiD ontsluit je digitale identiteit en je kunt er van alles mee. ‘Doe mee’ ‘Doe mee’ gonst het door het ganze land. JA, je stopt de ontwikkeling niet. En ach, wij IT-ers vreten ook mee uit deze ruif, dus waar maak je je druk om. Nou, hierom..

In Frankrijk is de nieuwe ‘downloadwet’ van kracht, die beschermt arme platenmaatschappijen, artiesten, studio’s en eigenlijk iedereen die dingen produceert waar copyright op rust. Kortom, een hele goede zaak! Nou is de regelgeving op het gebied van dat soort materiaal in mijn optiek wel volkomen achterhaald, kijk maar naar de stuiptrekkingen van de Buma Stemra onlangs die werkelijk geen idee hebben over wat er in de echte wereld gebeurt. (Ik zeg Youtube, Sony, Marketing, en daar dan heffingen in nederland over opleggen voor artiesten die je niet vertegenwoordigt..) Ah, ik dwaal weer af. Engeland is er ineens ook mee bezig. Nederland rommelt er ook tegenaan. Waar komt dit zo mooi synchroon ineens allemaal vandaan? Nou waar alles vandaan komt, Amerika !! En wat komt daar dan vandaan uit dat Amerika? Nou de copyright treaty. Of beter gezegd, de SECRET copyright treaty, want om een of andere reden moest deze eigenlijk geheim blijven. National Security, je snapt het wel. (Ik niet in ieder geval, maar ja dat kun je natuurlijk niet zomaar toegeven.)

En wat houdt dat in? Een paar speerpunten  :
http://www.boingboing.net/2009/11/03/secret-copyright-tre.html [2]

Pardon? Lees ik dit goed? Tweede paragraaf, in de regelgeving staat dat overtreders.. oh nee… drievoudig beschuldigden, zonder enig vorm van onderzoek/proces afgesloten moeten worden van internet. Spit het zelf eens door en zie de overeenkomsten van de voorstellen die in nederland zijn gedaan.Even een noot van mij, het amerikaanse model is zodaing dat er geen gerechtelijke macht meer aan te pas komt. Het is aan een aantal organisaties die dit ‘reguleren’.

Mijn punt: Wij leveren onszelf uit aan de willekeur op deze manier. Aan de ene kant worden we steeds afhankelijker gemaakt van internet en aan de andere kant geven we het recht er op zomaar op. Want zelfs als je niks illegaal download, dan kunnen je kinderen dat nog wel doen. Je buurjongen die meer van wifi en encrypty af weet dan jij luist je er zo in. En heb jij inzicht in de registratie van deze gegevens? Heb jij die middelen? Krijg je die? Nee. Het is in nederland nooit zo stil als wanneer je vraagt, maar wat doe u dan met die gegevens? (Belgegegevens, Email verkeer, Slimme Meters in huis.)
http://www.radio1.nl/fragments?on=2009-08-03 [3]
Kortom, is dit daadwerkelijk ter bescherming van de ConglomeratenDerMultiMedia en is het feit dat er een systeem in de lucht wordt gebracht wat stilletjes de burgers volkomen monddood kan maken een bijproduct, of andersom?