- DenBolle.nl - https://www.denbolle.nl -

Meer oplichters of overheid ?

Op dit moment is er een running gag op dit blog met een russische griet die bedelen tot een kunst heeft verheven.  Niet dat ze succesvol is maar toch, een leuke meid.
Beetje lieve praat, beetje sexy foto’s en discreet een klein bedragje vragen. Als je een beetje nadenkt zie je de oplichting van mijlenver aankomen en zou je kunnen besluiten er niets mee te doen of een beetje terug klieren.

Anders is dat als het over onze overheid en openbare orde en veiligheid gaat. We worden daarbij opgelicht en we zien het niet eens.
Hebben we dat in Nederland ? Een beetje. Er lopen wat jongens en meiden rond die trachten een serieus vak uit te oefenen maar daarbij systematisch door hun baas in de wielen worden gereden. Die baas torpedeert motivatie, toekomst en andere vooruitzichten systematisch. De krachtiger agenten en agentes zoeken hun heil in betere banen en we houden een korps over wat verwordt tot een net-niet organisatie. De Nederlandse politie is in een aantal jaren systematisch afgebroken van een redelijk geoliede service verleenende organisatie met een dienend en beschermend karakter tot een verzameling doelloze ambtenaren met geen draagvlak of respect in de maatschappij.

In den oudheid [1] (we gaan even een stukje terug) hadden de grieken een soort voorloper van de politie. In de romeinse tijd is het concept van nachtelijke bewakers met beschermingstaken uitontwikkeld. Dat principe is tot op de dag vandaag uitgevoerd en her en der aan de moderne tijd aangepast. Paarden werden fietsen werden auto’s. Schreeuwen werd een fluitje werd een mobilofoon etc. Maar in essentie : “slaap zacht burger, ik houd de wacht. ”

Prima concept, niets mis mee. Betaal ik zelfs graag belasting voor. Totdat we onder wat zwaarder weer kwamen te liggen in onze maatschappij. Geld van de overheid loopt niet zo soepel, behalve als het naar banken moet gaan. En dat is dan weer typisch, want risico’s met geld zijn core business voor banken en vallen dus onder het bedrijfsrisico en niet onder het publieke risico.

Wat doet onze overheid. Die ploeg mensen die we gekozen hebben ? Eh.. ik bedoel die ploeg mensen die ons wist wijs te maken dat we ze gekozen hebben. Als je namelijk met een wat ruimere blik naar de laatste verkiezingen kijkt waarbij ‘zhe dutch Arry Potér‘ gekozen is hebben ze de feitelijke verkiezingsboodschap (nl. “Balkenende, je hebt de vorige drie kabinetten niet kunnen uitzitten dus stop en ga wat zinnigs doen“) verdrukt en naast zich neergelegd, en met een ingewikkelde minderheidsmaximeer verdeling zich de zetels toegeëigend. Die overheid verkwanseld onze veiligheid ten koste van geld. Dood ordinair is er een sheetkijker die aan het einde van de dag in zijn spreadsheetje kijkt en verontrust raakt. “Verrek, dat vakje is al twee dagen rood” kijkend naar een inkomsten/uitgaven analyse. Wat zou ie daar aan kunnen doen ?

Heel simpel. je bent politicus of raamabtenaar. Dat houdt in dat je bovenmodaal betaald wordt en dus niet in een kansenwijk woont met hangjongeren en afhankelijk bent van het openbaar vervoer. Je woont royaal buiten in een twee-onder-een-kap en rijdt een goede (lease)auto. Dus bij jou valt overlast en criminaliteit wel mee, of is zelfs afwezig. Dus kijkend naar de kolom pliesieptjes in je sheet denk je “schrappen [2]… hebben we niet nodig en 2 petjes /jaar minder is toch een dikke anderhalve ton verdiend. ” Dus schrappend ruk je een deel van de basistaak van de overheid (het zorgen voor de zwakkeren in onze samenleving en zorgen voor veiligheid) weg. Maakt niet uit. Via een vergaderherdenktankcommisie is later toch niet meer te achterhalen welke man/vrouw nou met dat idee kwam. Dat je eigen minister gezegd heeft toen het kabinet aantrad “meer blauw op straat [3]” maakt niet uit. Zij is over een paar jaar weg en vergeten en jou sheetje draait al maanden en jaren op deze manier.

Ondertussen zit naast je ook een collega raamambtenaar. Hij gaat over het sheetje inkomsten. Dat staat netjes op zijn hardrive onder de naam GRAAIEN.xls. In eerste kolom staan wat termen als precariobelasting, reclamebelasting, inkomstenbelasting, erfrecht etc.  In de kolom erachter staan de bedragen. In het tweede werkblad staat een kolom “Handig“. Daarin staan de dingen die ook geld opleveren maar eigenlijk dat niet mogen.

Het typische is dat in dat sheet een hele hoop dingen staan die eigenlijk geen geld op zouden moeten leveren. Waarom ? Omdat ze over veiligheid gaan. Nou, ze worden gepresenteerd als over veilgheid gaand, maar er is slechts een reden waarom het in het wetboek is opgenomen. Niet om de burger te beschermen, maar om de staatskas te spekken. De inkomsten vanuit berkeuringen en boetes zijn een vast onderdeel van de begroting. Er wordt dus echt op dat geld gerekend. En als er opgerekend word maar de ‘quota’s’ niet gehaald worden gaan de ‘prijzen’ omhoog.

Wat voorbeelden:

En zo kan je nog een hele rits van besluiten, regels en trucs opdiepen waarmee ome Staat jouw portomonee leeg rukt terwijl ze zelf een 30% loonsverhoging krijgen.

Nee, doe mij Anastasia maar. Die liegt en bedriegt maar wel zo duidelijk dat het gedrukt staat.