- DenBolle.nl - https://www.denbolle.nl -

Gelijkgetrokken scheefheid

Het bekritiseren van geloven (dus zowel christenen, joden, moslims, jehova’s etc. etc) mag geen doel op zich zijn denk ik. Iedereen moet in principe de mogelijkheid hebben zijn of haar beleving van het leven op zijn of haar manier te doen. Als dat inhoud dat je op op een regelmatige basis staat te headbangen bij een muur, of luistert naar een brandalarm uit de moskee of je in kerk luistert naar wat een priester je te vertellen heeft dan moet dat kunnen toch?

Vaak lukt dat maar vaak ook niet.  Het basis idee is om mensen in hun waarde te laten. Doe wat jij vindt dat je moet doen, zonder een ander in de weg te zitten, als je daarmee gelukkig kan worden. Klinkt best mooi en bovenal makkelijk. Je hoeft er namelijk niets voor de te doen, alleen maar niets te doen.

Nou lees ik net op de site van RTV Oost het onder andere het volgende  “Met name kerkgangers die afhankelijk zijn van de auto en mensen die uit geloofsovertuiging op zondag geen betalingen willen verrichten, zouden volgens de kerken een parkeerontheffing moeten krijgen.” (hele artikel [1]) Korte samenvatting : sinds 1/1 moet er betaald worden in delen van de stad, ook op zondag. En daar staan net de kerken dus willen sommigen vrijstelling krijgen. Dus als ik op een koopzondag geld zou willen betalen voor iets wat ik koop dan mag ik parkeergeld betalen, maar als ik alleen gekeken heb omdat ik geloofsmatig geen geld op zondag wil uitgeven dan mag ik gratis parkeren ? Wat is dat voor kortzichtigheid?
Trouwens, als je dan toch zo principieel bent, dat je op zondag geen geld wil uitgeven, dan zou je dus ook niet met de auto moeten gaan, immers je gedrag (het verstoken van benzine, rijden met de auto) veroorzaakt ook dat je geld gaat uitgeven, hetzij om de brandstof op een ander moment aan te vullen dan wel de slijtage aan het voertuig) lokt ook een geldstroom uit.

En dan gaat het fundamenteel jeuken bij me. Eind december had GeenStijl [2] een post gebaseerd op mijn lol-forum het RefDag [3]. In eerste instantie wilde ik wat gaan roepen, maar bedacht me. Maar nou is het jaar nog geen 9 dagen oud of het eerste gezeur begint alweer. Het komt over als “Wij zijn allen gelijk, maar wij zijn beter en hebben daarom recht op een uitzonderings positie“.

In Enschede een klacht over parkeergeld op zondag, in Maleisië bestoken moslims christenen met brandbommen na een uitspraak van de rechter dat ook katholieken God met Allah mogen aanduiden. De moslims vinden van niet, stellen zich boven de wet en nemen het recht in eigenhand. Het gaat om een woord ! Niet om een levensbehoefte. Van het niet kunnen zeggen van Allah, God, Jaweh is nog nooit iemand doodgegaan, van onthouding aan voeding, water en medicijnen wel. Ok Ok, van het zeggen van God, Jaweh of Allah zijn wel mensen doodgegaan.

En juist als je dus deel bent van of lid bent van zo’n groep mensen zou je je dus wel drie keer achter de oren moeten krabben voordat je zelf ook een soort van repressief gedrag gaat vertonen, of huilie doen in je lol-forum.

Onze samenleving bestaat voor een groot deel uit niet-gelovigen, en toch zie je aan de lopende band dat gelovigen de ongelovigen dan wel de anders gelovigen vertellen wat gepast is.  Niet alleen geven ze daarmee een knetterhard signaal naar mij af dat ik niet in staat ben zelf verstandige besluiten te nemen, ook ontnemen ze me op een zeer fundamentele wijze de mogelijkheid om een beeld te vormen van iets in alle vrijheid. Daarbij hoort dus ook een vrij ontwikkeling van mezelf. En dat geldt dan voor iedereen.

Wat voorbeeldjes :

De grote gemene deler van dit soort dingen is beperking. Beperking in optimaforma. Door dingen niet toe te staan, weg te houden, te ontkennen bepalen anderen hoe ik moet leven. En dat is nou net waar ik moeite mee heb.  En als er dan dikke huillie [15] gedaan word in een bericht waarin de beperkende groep wat tegengas krijgt kan ik een ‘eigen schuld dikke bult‘ niet onderdrukken.

Als we nou gewoon eens aardig tegen elkaar doen, elkaar vrij laten en respecteren dan komt het allemaal wel goed. De laatste die dat trouwens openlijk verkondigde hebben ze gekruisigd, dus ik heb niet echt een goede hoop voor de toekomst.