- DenBolle.nl - https://www.denbolle.nl -

Vrijheid

Wat is vrijheid? Als ik op 5 mei wat aan de late kant van het werk vertrek realiseer ik me dat het herdenkmoment midden op de rijroute valt. In gedachten schat ik de afstand naar een parkeerplaats verderop in. Die haal ik mooi.

Even voor acht uur rol ik de parkeerplaats op waar het ondanks de enorme drukte raar stil is. Vrachtwagens, luxe auto’s, ikke, alles staat stil en er heerst een typische rust. Motoren zijn uitgeschakeld en er heerst een soort van vredigheid.
Omdat ik geen radio heb, en met geluidsdempers rij, heb ik geen idee van de paniek die op dat moment in Amsterdam over de Dam golft, waar mensen elkaar vertrappen in een panische poging te ontsnappen aan wat later een actie van een idioot blijkt te zijn.
Thuis gekomen hoor ik wat er gebeurd is en dat zet me aan het denken.

Hebben we nog wel vrijheid in Nederland?
Je mag hier een hoop. Ik kan zonder voor mijn leven te vrezen hier neerzetten dat Jan Peter Balkenende de grootste sukkel is de we ooit als minister president hebben gehad. Wouter Bos is een vieze strateeg die ter eigen meerdere eer en glorie op een juist moment de kop in de wind gooide en ‘zich op zijn kinderen ging richten”. Wilders kan je Mozart Jr. noemen en hij kan hier in alle vrijheid het geloof van moslims achterhaald en voor zwakzinnigen noemen. Atheïsten kunnen zeggen dat God niet bestaat (of eigenlijk dat god niet bestaat).

Als je wil stemmen is er voldoende keuze, en als je niet wil stemmen kan dat ook. Als je het met de overheid niet eens bent, of met justitie een robbertje wil vechten heb je ook mogelijkheden. Niet dat die altijd het gewenste resultaat opleveren, maar het kan.

Hou je als man of vrouw van het zelfde geslacht ? Geen probleem, wordt maar gelukkig samen, en trouw als je dat wil.

En toch, is dat vrijheid? Of is dat schijnvrijheid?

De laatste jaren hebben we alles wat hierboven staat inderdaad gehad, en hebben we nog steeds. Mede dankzij mannen en vrouwen die meer als 60 jaar geleden vochten voor Nederland, België, Europa eigenlijk. Vaak werden ze met tientallen in korte tijd aan flarden geschoten, en kan je je afvragen waarvoor. Toch vonden zij (als militair of verzetsstrijder) dat het voor een goede zaak was.

Maar de laatste jaren bekruipt me steeds meer het gevoel dat we geen echte vrijheid meer hebben. Er wordt op zoveel vlakken gemorreld aan basiswaarden dat je je eens zou moeten afvragen waarom we daar niets aan doen.

En jouw regering is nu weer aan het registreren. Ze registreren zich helemaal suf. Maar da’s voor jouw welbevinden zeggen ze. Da’s handig, zeggen ze. Heb vertrouwen in ons, zeggen ze.

Ik denk niet meer dat we vrijheid hebben. Zolang je geen eigen ideeën hebt die wat opruiend zijn, of uitnodigen tot nadenken kabbelt je leven rustig voort, maar als je nu die grenzen opzoekt die jaren geleden al als beklemmend werden ervaren loop je ineens tegen rare glazen deuren op. We zijn al lang niet zo vrij meer als die wietdoortrokken hippies uit de woeste en ruige sixties. Potverdriedubbeltjes, dat waren pas echte criminelen.