DenBolle's hok

Semi Realtime

Tip : afbeeldingen staan verkleind op de site. Klik erop om ze vergroot weer te geven.
scheidslijn Think! scheidslijn

kijk ook eens hier:

scheidslijnThink! scheidslijnThink! scheidslijnMAG - Motorrijders Actie Groep scheidslijnBoshuizen motorservice raalte scheidslijnLimes ICT scheidslijn

Een kado uit onverwachte hoek

Tijdens het werk kwam de man van de repro afdeling binnen en begon met mijn collega te smoezen. Er wordt wat overlegd en ik moet achter mijn pc ruimte maken. Er wordt wat gezocht op internet en ik krijg een adres door. “Moet je heen gaan.. En zorg dat je er op tijd bent. Je gaat dit echt leuk vinden en neem je camera mee.”  Dus zo gauw het kon naar huis en de camera ophalen.
Via de GPS naar het adres gegaan en wow.. waanzinnig indrukwekkend wat ik daar aantrof.

Niet motorrijders kunnen nu afhaken trouwens.

Wat is het verhaal ?
In Kopenhagen zijn er meerdere amusementsparken en een daarvan is Bakken of Dyrehavsbakken. Het is het alleroudste pretpark in de wereld, gesticht in zijn oervorm in ongeveer 1583. Na wat veranderingen waarbij de kern van het park eigenlijk hetzelfde is geweest is het park nu in zijn huidige vorm. Deels attracties en deels een park/jacht grond. Het is vrij toegankelijk, en attracties zijn betaald.

De attracties zijn niet het hele jaar open, alleen tussen maart en eind augustus. Zo’n dikke 50 jaar geleden zaten er vier motorrijders in een cafe.  Nou doen motorrijders dat vaker, maar deze vier moet je even in de gaten houden. Na een zwikkie borrels hadden ze een idee.  Ter gelegenheid van de opening van dat park zouden deze 4 mannen een stukje rijden op de motor. Het gaat om een paar straten maar. Wat vriendjes verzameld en met gepast lawaai dat stukje gereden en weer de kroeg in. Einde van dat seizoen, kroeg, bier, zelfde mannen, weer stukje door die straten rijden en weer de kroeg in. Niets bijzonders zou je zeggen.

Totdat je er nu op het startpunt staat.
Dat stukje toeren is nog steeds het zelfde, het gaat om nog geen 10 km. Begint punt is nog steeds het zelfde : Nørrebrogade. Alleen de opkomst van die 4 jongens en wat vrienden is veranderd. Alles bij elkaar hebben er (geschat) zo tussen de 5000-8000 motoren gestaan. De agent die me eea. uitlegde verontschuldigde zich, door het slechte weer waren er maar zo weinig. Bij mooi weer kunnen er wel 10-15.000 motoren staan. De straat wordt door de politie vrijgespeeld en iedereen met iets met 2 wielen verzameld zich er. Er is geen orgsanisatie, helemaal niets, alleen een datum en een tijd en de rest regelt zich zelf. Iedereen parkeert de motor, eet wat en dan zo rond 1900 uur begint het. Startende motoren, aanzwellend gebulder, claxons, uitlaat gassen en een sfeer waar je kippenvel van krijgt (op de goede manier). Opstappen en rustig weg rijden.. wat allemachtig indrukwekkend. Ik hoop dat de foto’s iets kunnen overdragen.

Alleen het wegrijden van deze hele rij duurde ruim 30 minuten, en ik stond redelijk achteraan.

Na het wegrijden is het nog steeds een beetje de oude traditie. Ze volgen die paar straten en dan hop het cafe in.  Volgend jaar maar zien ze elkaar weer, wordt alles weer over gedaan. Misschien dat ik die datum maar in mijn agenda prik, en er met mijn plok tussen ga staan.

Commenteer