DenBolle's hok

Semi Realtime

Tip : afbeeldingen staan verkleind op de site. Klik erop om ze vergroot weer te geven.
scheidslijn Think! scheidslijn

kijk ook eens hier:

scheidslijnThink! scheidslijnThink! scheidslijnMAG - Motorrijders Actie Groep scheidslijnBoshuizen motorservice raalte scheidslijnLimes ICT scheidslijn

Open deuren.

Tijdens de ochtend worden de presentaties van gisteren besproken. Hoewel de groepen allemaal een andere presentatie hebben zijn de opmerkingen en conclusies bijna allemaal gelijk. De aanwezige EC leden nemen er duidelijk notie van en reageren ook met vragen en kritische opmerkingen.

Dan het tweede deel.
Gloeiende, waarom bedenk ik het nou toch niet ? Had ik een boekje geschreven met slimmigheidjes en geld verdiend.
Die vraag van wat wij zouden doen als we een dag algemeen directeur zouden zijn komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ter voorbereiding is er een boekje rondgestuurd waarmee we aan de slag moesten en moeten. We hebben de eerste hoofdstukken doorgelezen en krijgen een presentatie over Empowerment.

Wat is empowerment? Het nieuwste buzzwoord voor managementpiepels ?
Ja en nee.
Het boek kenmerkt zich in een lijstje met opendeuren. Maar schijnbaar is er reden voor dat een dure consultant de boerenwijsheden in een boekje frot en anderen mensen zich achter de oren krabben en denken ‘verrek.. ‘.

Dat ik het hier opendeuren noem is geen negatieve benadering. Maar meer een soort van verbijstering dat we het nodig hebben om op deze wijze te gaan werken.
In essentie behelst empowerment niets anders dan dat in plaats van aan de hand genomen worden, je voor je taken en werkzaamheden zelf veel meer eigen verantwoordlijkheid neemt en krijgt. Daarvoor moet er wel een en ander veranderen. Je leidinggevende moet dus dingen loslaten, minder controles uitvoeren. Jij moet daarentegen zelf je taken plannen, je valkuilen herkennen, en weten waar en wanneer je hulp en coaching nodig hebt.
Dit summiere beschrijven dekt het niet helemaal maar geeft in grote stappen snel thuis het idee weer.

Een van de EC leden omschrijft het begrip met een analogie naar een eenmans bedrijf of een bedrijf met maar twee werknemers. Alle taken moet dan door een of twee mensen gedaan worden en daarvoor is empowerment het toverwoord. Niet als bewuste keuze maar domweg omdat je anders die zaak niet kan runnen.

In het boek en tijdens de discussie komen dan de voorwaarden voor een dergelijke werkwijze naar voren. Zorg voor informatie, motivatie, hou rekening met de soorten persoonlijkheden en de manier waarop mensen in het vak staan. Pas daarop je benadering aan.
Uiteraard moet een en ander in een groeps presentatie worden gebracht aan de rest.  Die presentaties worden soepel gegeven en weer liggen de groepen in hoofdlijnen op een lijn. Wel apart dat de kernwoorden die blijven hangen bevruchten en zelfbevlekking zijn.
Aan het einde van de dag worden we letterlijk naar huisgestuurd met huiswerk. Breng het in praktijk!

Als ik de dingen die de afgelopen dagen in belgie gehoord, gelezen en meegemaakt heb hou tegen de manier hoe onze interne afdeling werkt en hoe de nieuwe global IT organisatie wordt ingericht zie ik dat het bij ons al begint te werken. Als ik mijn manier van werken en leidinggeven bekijk dan zie ik empowerment in een hoop dingen, vandaar dat ik de toegevoegde waarde van deze manier van werkbenadering wel zie.

Commenteer