DenBolle's hok

Semi Realtime

Tip : afbeeldingen staan verkleind op de site. Klik erop om ze vergroot weer te geven.
scheidslijn Think! scheidslijn

kijk ook eens hier:

scheidslijnThink! scheidslijnThink! scheidslijnMAG - Motorrijders Actie Groep scheidslijnBoshuizen motorservice raalte scheidslijnLimes ICT scheidslijn

Dagje Zweden - richting Mölle

Mooi weer, zonneschijn, milde wind en geen regen voorspeld. Uitstekend moment om een trip te maken. Uiteindelijk een dikke 320 km in ruim 8 uur.
Nadat ik de tolweg naar Malmö overgestoken ben geef ik na de douane het navsys de opdracht de snelwegen te vermijden. De rit gaat al snel door Malmö waar ik nu wel foto’s bij daglicht kan maken.

Nadat ik door Malmö ben gegaan ga ik via de Malmövägen richting Vallkära Gard. De route gaat dan wat meer het binnenland in, en het land wordt wat meer heuvelachtig en bebost. De akkers zijn inmiddels leeggehaald en omgeploegd op een groot aantal plekken.

Dan richting Kvärlöv, en de aankomende 50km is het meer van hetzelfde.

zon, wind en de ruimte...

Meer weilanden, meer weidse vlakken, een stevige zijwind en schitterend gebied om met de motor door te toeren. Even rij ik een stukje op met de snelweg, maar dan weer het land in. Daar zijn inmiddels wat kleine bossen te zien en wordt het her en der wat steiler.
Dan de richting van Välinge op. Daar ga ik het schiereiland op waar mijn einddoel Mölle is.
De omgeving veranderd wat meer richting bebost en het wordt weer wat steiler. De wegen beginnen meer te kronkelen en via Svanhall en Skäret kom ik uiteindelijk bij Mölle.

Mölle is bekend geworden door een (nu niet voor te stellen commotie) over badkleding en mannen en vrouwen.
In 1912 was het nog verboden dat mannen en vrouwen tegelijk in de zelfde kleding gingen zwemmen. Stel je toch voor dat je van alle pokies toch eens opgewonden zou raken. Echter in 1912 was Mölle de eerste plaats in Europa waar dit zotte verbod aan de kant werd gedaan, en gingen zowel mannen als vrouwen samen zwemmen. Dat veroorzaakte zoveel ophef dat zelfs keizer Wilhelm van Duitsland kwam kijken naar dit Zweedse Sodom en Gomorra. Enige tijd later kwam er zelfs een directe trein verbinding tussen Berlijn en Mölle om alle bezoekers aan dit plaatsje makkelijk te kunnen vervoeren, omdat deze ‘vrijhaven’ toch wel erg in de smaak viel bij de europeanen van die tijd.
Een restaurantje heeft de huidige eigenaren nog in de ouderwets opwindende badkleding gefotografeerd :

Wat ? Man en vrouw samen ?

Bij Mölle even tijd om te stoppen en te bekijken hoe nu terug te gaan. Door ‘vermijd tolwegen,vermijd snelwegen, ga met veerpont‘ zoekt ie meteen een andere route en kom ik langs de kust van de Öresund via Nyhamnsläge, Höganäs, Domsten bij Helsingborg, waar ik met de veerboot de overstap naar Helsingør maak.

Mölle - gezien vanaf het natuur reservaat

Die opstap is super makkelijk trouwens, pinpas (maestro) erdoor en meteen het schip oprijden. Daphne staat koud in het ruim of we varen al weg.

De ferry komt achter het kasteel van Helsingør langs waarmee ik dus in 2 jaar tijd dat gebouw helemaal gezien heb. Door het stampen van de ferry was ik in eerste instantie wat drukker met Daphne stevig in het ruim te zetten en ben vergeten foto’s van de oversteek te maken. De wind, zon en het uitwaaien waren echter super! Even heb ik overwogen om op de boeg te gaan staan en te roepen ‘I’m king of the world‘ maar dat was niet gepast met het kasteel van Hamlet voor de boeg.

De oversteek met de ferry is 195 SEK voor een motor, waar de oversteek met de tolweg via Malmö je 205 SEK kost, da’s ongeveer een liter benzine. Dus als je wil toeren, een paar extra’s km’s niet erg vind en een ferrytochtje leuk vind : neem de ferry. Scheelt geld en je benzine.

Dan via Helsingør, en de kust aan de linkerkant houdend terug naar København.

Charlottenlund Fort

De kust volgend kom je langs huizen waar ze in Wassenaar en Blaricum nog een puntje aan kunnen zuigen. De bouwstijlen zijn vrij dus er is een enorme diversiteit aan huizen, en de weg erdoor loopt mooi slingerend en af en toe een heuveltje. Heerlijk om te rijden. Door al het kijken wordt mijn snelheid af en toe te laag en halen denen me zeer voorzichtig in. ‘He’s dutch, and not used to those small hills here..

route naar Mölle - Zweden (Click voor vergroting)

Vlak voor het centrum van København een klein mazzeltje : een oud fort uit 1886/1887 – Charlottenlund fort. Er zit een restaurant maar je je kan er ook gewoon rondlopen of zelfs kamperen. Er zijn aansluitingen voor elektra binnen de fortwallen.Snel wat foto’s geschoten.

Meer foto’s
Trip naar Zweden – Mölle
Charlottenlund Fort

Commenteer