DenBolle's hok

Semi Realtime

Tip : afbeeldingen staan verkleind op de site. Klik erop om ze vergroot weer te geven.
scheidslijn Think! scheidslijn

kijk ook eens hier:

scheidslijnThink! scheidslijnThink! scheidslijnMAG - Motorrijders Actie Groep scheidslijnBoshuizen motorservice raalte scheidslijnLimes ICT scheidslijn

Product revieuw: Garmin GTU-10 + website

Tijdens mijn Zweden trip bleek dat ik mezelf wel eens serieus in de problemen kon brengen of zoals werd omschreven door eentje die de geplande route eens vergeleek met de gereden route “Tussen wat je zegt te doen en wat je doet zit soms wel 500km vriend. “
Daar zit best een gevaar in, zeker als je alleen rijd en in gebieden bent waar je niet elke 10 minuten een tegenligger kan tegenkomen.

Dus na wat kijken en lezen op internet over trackers eentje aangeschaft: de Garmin GTU-10 (GTU staat in dit geval voor Garmin Tracking Unit).

Garmin GTU-10

Wat krijg je als je dit apparaat koopt:

 • de tracker zelf
 • tasje met musketonhaak
 • een usb kabeltje (gewoon een standaard usb kabel, dus je kan ‘m kwijtraken)
 • een jaarabonnement op de data

Een standaard service pakket bestaande uit :

 • een GSM-data dekking.
 • Β Tracking via de website van Garmin.
 • Β Een historie van de afelopen 24 uur.
 • Β 25 sms berichten per maand.
 • Ongelimiteerde emailberichten vanuit de unit (of eigenlijk Garmin).

Ok, je hebt het ding gekocht, en dan?
Je gaat naar de site van Garmin waar je de unit aanmeld. Als je al een Garmin account hebt kan j’m toevoegen maar je kan ook een appart account aanmaken. Ik heb dat laatste gedaan maar dat had achteraf niet gehoeven.

Nadat je de unit hebt aangemeld gaat je jaar data dekking in, dat leg ik hieronder nog uit.
Daarna kan je van alles instellen maar dat gaat wat omslachtig, want op de site van Garmin, nadat je je account hebt gemaakt of hebt ingelogd, moet je standaard eerst je toestel lokaliseren, elke keer als je inlogt. Dat kan afhankelijk van de omstandigheden tot 2 minuten per keer duren.
Dan zit je in ‘het dashboard’ waar je de diverse zaken kan instellen.
Aan de hand van de schermdump van het dashboard zal ik de diverse mogelijkheden beschrijven. Klik op de plaatjes voor een grotere weergave.

Garmin site overzicht.

Links op de site zie je het ‘status’ blokje, in het midden de kaarten, en rechts de start meldingen na het inloggen. Deze verdwijnen na een paar seconden vanzelf.

Waar je het meeste mee gaat werken is het status blok. Hiermee kan je de tracker terugvinden, geofences aanmaken en een deel van de historie terugvinden.

De functies ‘plaats de kaart om de tracker’ (centreer als het ware) en ‘historie’ spreken voor zich. Standaard kan je in blokken van een uur gemiddeld de gegevens terugvinden, dit geldt specifiek voor de smartfone app en je standaard abonnement.

Geofences:

Geofence aanmaken

Op de kaart kan je plekken ‘omheinen’ in elke vorm die je wil. Standaard kan je 10 geofences aanmaken. Via het uitgeklapte statusblok kom je bij de geofences. In het submenu kan je verschillende zaken met je geofences doen.
Het aanmaken is vrij simpel:

 • Vul een adres of stadsnaam in en druk op Ga. De kaart zal naar je opgegeven plek gaan. Zoom eventueel in als je dat nodig hebt. (Denk bijvoorbeeld aan je achtertuin ipv een hele stad)
 • Vul een naam voor de plek in,
 • Kies een kleur. Als je de kleur gekozen hebt druk je in de kleuren kiezer op het x-je en dan kom je terug bij de aanmaak van je geofence. Die kleur komt terug op de kaart voor je geofence.
 • Dan je feitelijke geofence aanmaken: de cursor op de kaart is in een plusje veranderd, elke keer als je nu linksklikt wordt dit als een punt van de geofence gezien. Zo kan je je omheining als het ware omtrekken. Je laatste punt dubbelklik je om het omheinen te stoppen.In dit geval zie je het koninklijk paleis op de Dam in Amsterdam plus het monument op de dam:

Trix d'r stekkie met een geofence

 • Als dit naar je zin is kies je voor opslaan of annuleren als je niet tevreden bent.

Dan staat je geofence in de lijst, maar wat heb je er aan?
Bij de extra instellingen kan je bijvoorbeeld instellen dat als je een geofence verlaat of binnenkomt je een sms krijgt of een mailtje. Dat stel je als volgt in.

 • In de lijst met geofences zie je rechtsboven aan een knopje ‘wijzig’ staan. Klik die aan en de lijst met geofences veranderd.

  Geofences instellen: klik op wijzig

 • Klik op het tandwieltje achter de geofence waarvoor je de instellingen wil aanpassen (in dit geval Trix’s d’r hok) en je ziet na wat wachten onderstaand scherm. Hier kan je de meldingen instellen en eventueel nieuwe contacten toevoegen. Toegevoegde contacten kan je ook bij andere geofences gebruiken. Bij de tips onderaan kom ik nog op de geofences terug.

  De instellingen voor de geofence Trix

Geofence bevestiging

 • Als je klaar bent druk je op opslaan, en zie je een bevestiging:

Let op: Als je je geofence meteen wil gebruiken moet je je tracker uit en aan zetten. Daarmee wordt de meest recente info naar de tracker gestuurd.

Volgers

GTU - je tracks delen met andere Garmin bezitters

De volgende optie is volgers , die wordt hier verder niet behandeld in verband met het gebrek aan sociale connecties πŸ˜‰

 

 

 

 

 

 

Instellingen van de tracker.
Toestel instellingen :

 • Hier kan je de naam en tijdzone ingeven. De tijdszone wordt alleen gebruikt voor het versturen van de mail en SMS berichten.

Toestelinstellingen - basis

Batterijverbruik :

 • hier kan je instellen hoevaak je unit z’n positie doorgeeft. Zie ook de tips onderaan.

toestel instellingen : batterij

Meldingen:

 • hier stel je in bij welke ‘systeem’ meldingen de GTU berichten verstuurd: lege batterij, zonder GPS dekking etc. Ook hier zie je de contacten die je eerder al ingevoerd hebt waar de meldingen heen kunnen.

Toestel instellingen : wanneer moet hij wat melden?

Deluxe Pakket (moet separaat aangeschaft worden) opties

 • En dan de twee laatste opties die in het Garmin-lekker-maak-pakket zitten.:

continue volgen, mogelijk na extra betaling.

GTU : elke dag melden - na extra betaling

Hoe werkt die GTU nu eigenlijk?
Het is in principe een GPS ontvanger met een UMTS datamodem. Het databonnement loopt via AT&T, en volgens de opgave van GARMIN heeft die buiten de US geen coverage. Klopt, maar wel een roaming overeenkomst dus ook buiten de US werkt het systeem ook.

Wel geldt natuurlijk dat daar waar je smartfone geen dekking heeft die GTU het dus waarschijnlijk ook niet zal hebben. De GTU neemt op basis van je instellingen je positie op, dus ofΒ  per opvraag, per 15 min, 5 min, of elke 30 seconden. Dat zend de GTU door naar Garmin. Zij slaan het op en als je de website of je smartfone gebruikt raadpleegt die hun database met je locatie. Ook zorgen zij ervoor dat je per mail of sms een bericht krijgt.

Je hebt dus geen rechtstreekse info uit je GTU, maar uit de Garmindatabase. Zelfs als je de locatie per direct opvraagt loopt dat via de Garmin database. Dat verklaart de bijna 2 minuten standaard wachtijd als je wat wil weten.

Mogelijkheden.
Op basis van het verdien model van Garmin zijn die wat beperkt. Je koopt ‘m en bent dan voor het eerste jaar gedekt. Max. 25 sms berichten per maand, onbeperkte emailberichten, 10 geofences. Via je smartfone kan je één dag (dat wil zeggen 24 uur) terugkijken in blokken van één uur. Dat houdt dus in als je in dat uur vertrekt en weer op je plek terug bent dat niet te zien is. De website geeft ook max. 24 uur historie in grove blokken. Wil je meer details? Sie sollen zahlen!- Zie de afbeeldingen van het Garmin-lekker-maak-pakket. Nou is het wel zo dat je dat deluxe plan ook voor een maand kan afnemen, dus voor een vakantie breidt je het uit en als je weer terug bent ga je weer op het standaard plan over. Na het eerste jaar moet je voor de data gaan betalen, nu grofweg 5 tientjes voor een jaar.

Onmogelijkheden:

 • Live op een website tracken.

Dat wil zeggen, als je je inlog gegevens aan derden geeft kan het wel. Dan is het een kwestie van inloggen, pagina verversen en je ziet bijna realtime de bewegingen. Maareh.. jullie zijn leuke lezers maar no-way dat ik mijn inlog gegevens voor de GTU ga delen. Want: ook extra diensten zijn daarmee in te regelen, of je plaatst bijvoorbeeld je GTU onder je Garmin-Zumo account.. Je snapt dat het delen van je locatie via de website dus een probleem is. Overigens is er een tweede (zakelijke gtu) te koop in de US waarbij je dit wel voor elkaar krijgt. Dan moet je alleen wel naast de GTU ook de SDK kopen en zelf alles programmeren.
Wat wel te doen is zijn geofences maken en die meldingen op je website zetten (zie hierboven de Track’m omgeving die als test is ingevoerd.)

Een soort van workaround is de app op een telefoon van een bekende installeren met je gegevens (waarmee niet zoveel zaken te doen zijn) waardoor die wel een soort van realtime overzicht heeft. Maar ja, is dat voor iedereen een optie? Tijdens de testen kreeg ik een sms van mijn huisbaas met de melding dat ik nu wel naar huis mocht. Hij had via de app gezien dat ik nog aan het werk was.

 • Batterij vervangen:

No way. De unit is een (waterdichte) gesloten blokje. Einde batterij is einde GTU of reparatie.

 • Sim vervangen:

Hey, ik heb een mooi goedkope turkse beltoko..’ Jammer.. gesloten blokje. Sim defect, of ander UMTS probleem –> einde GTU of reparatie.

 • Inbouwen:

Ja, deels, jammer alleen dat je daardoor de waterdichtheid afbreekt. De stekker gaat er in waardoor de waterdichte afsluiting niet meer goed werkt.

 • Paniekmelding:

Je sodelaserstraalt van de motor af (even tikje hypothetisch) en ligt vloekend met een gebroken poot onder de brommert. Of je voorvork zit wat klem in je helm. In een Zweeds bos op een onverharde snelweg zeg maar.

Ah.. lullig. Je bent afhankelijk van anderen die je missen en toegang hebben tot de GTU data, door inloggen op de website of door hun smartfone app. Als je niet erg populair bent en ze dus eens in de zoveel uur of zoveel dagen kijken duurt het even voor ze je gelokaliseerd hebben. Met een beetje geluk kan je je mobiel gebruiken en ze sms’en of ze willen kijken waar je ligt.

Oh ja.. Dat wil zeggen. Als je unit nog batterijlading (en dekking natuurlijk) hebt. Anders is je positie eentje die doorgegeven is waar je uren / dagen geleden geweest bent.

Ervaringen en tips:
Ik heb de GTU aangeschaft met één doel: als ik van die motor donder (om wat voor reden dan ook) moet ik terug te vinden zijn als ik alleen ben. In Nederland wellicht een wat overdreven optie, maar in de Nordics niet eens zo’n slechte aanpak. Dat kan op zich, als je een aantal zaken regelt:

 • geef anderen de inlog code van website en smartfone app. Daarmee neem je een risico, immers je account en mogelijkheden staan open. Garmin gaat hier trouwens niets aan veranderen, ondanks verzoeken via diverse wegen.
 • Stel de GTU in op regelmatig doorgeven van je locatie, minstens elke 5 min, of elke 30 seconden. Dit is wat afhankelijk van je verplaatsingssnelheid.
 • Β  En vanwege de beperkte batterij (die samenhangt met je meldingsinterval) moet je dus eigenlijk de GTU aansluiten op een externe voeding. Elke 30 seconden melden houdt in max 20 uur activiteit van de GTU. Dan is ie echt leeg. Twee keer een uur (woon-werk verkeer) op contact spanning is onvoldoende om ‘m bij te laden, dus je moet een continue voeding hebben.
 • Binnen gebouwen heb je geen goede umts / gps dekking. Denk daaraan als je meldingen via SMS wil doen. Het standaard abbonnement voorziet in 25 sms berichten per maand, da’s minder als één per dag. Die kan je dus al kwijt zijn aan lege batterij meldingen.

Wat je bij de geofences moet bedenken is het volgende:

 • hoe groot zijn deze geofences (in m2 of km2) en wel hierom:

Stel: je hebt een geofence ter grootte van de straat waar je woont. Of zoals het voorbeeld hierboven, het pleinΒ  voor het paleis op de Dam in Amsterdam. Als je de GTU instelt op elke 15 min melden loop je dus kans dat je de geofence inkomt en weer uit bent voor de GTU dat gezien en gemeld heeft. Of je bent in de parkeer kelder van een gebouw waar ie Γ©n geen UMTS Γ©n geen GPS dekking heeft. De grootte van je geofence hangt dus samen met de snelheid van het te tracken object en je meldingsinterval.

Daarom als je plekken zoals thuis, werk, minnares en bar definieert moet je al snel op elke 30 seconden melden instellen. Zou je de GTU gebruiken om opoe met de rollator terug te vinden (dwz. een traag bewegend object) dan kan je volstaan met elke 5 minuten melden en de grenzen wat strakker om Huize Hellevuur. Wil je je puber op de scooter volgen dan wordt de ruimte om de school al wat ruimer. De grootte van de geofence bepaald ook meteen of je wel of niet de GTU in slaap moet laten vallen. Heb je een geofence ter grootte van een provincie dan is het slimmer om ‘m aan te laten, want erg gedetailleerd terugvinden zal dan niet mogelijk zijn. Gaat het om een huis dan kan ie rustig in slaap gezet worden. Het nadeel is dat de instelling om wel of niet binnen een geofence in slaap toestand te raken voor alle geofences geldt.

Eindoordeel:

 • Wil je iets / iemand tracken met dit apparaat: prima. Doet wat ie moet doen. Bepaal je geofences (indien nodig) en meldings interval. Die kan ja via de site instellen en zijn binnen 24 uur actief zonder dat je de GTU hoeft aan te raken.
 • wil je je zelf laten tracken: dan zijn er slimmere oplossingen. Het gemis van batterij capaciteit of een extra batterij spelen je snel parten. Je bent vaak verplicht om het meldingsinterval op 30 seconden te zetten, het Garmin-lekker-maak-pakket (€ 5,- maand) aan te schaffen en een externe voeding aan te sluiten. Ook moet je nog steeds een andere oplossing voor de paniek melding regelen.

Wat sowieso een raar punt is is dat je de AT&T sim niet kunt wijzigen (officieel dan) en dus een beter / handiger abonnement zou kunnen instellen en dat je voor alles afhankelijk bent van Garmin en z’n database in de US. Wellicht een rare wending in dit verhaal: in het kader van de privacy (ik wacht even tot je uitgelachen bent) de databases staan in de US, en vallen dus onder de Homeland Security wetgeving…

8 commentaren op: Product revieuw: Garmin GTU-10 + website

 • FF

  Beter Google Maps gebruiken met het delen van je locatie πŸ˜‰

  Bedankt voor het wachtwoord trouwens.

  • Ah.. en met dat google maps heb ik dus net wat problemen. Ik moet wat actiefs doen (harhar.. ikke en actief) en als ik dat dus vergeet, of door een probleem (brommert op hoofd, geen boss-funded data abbo in het buitenland) ben ik rap uitgescheten. Om het maar in goed vlaams te zeggen.

 • moi

  pfffff is dit nou wat ze noemen gebruiksvriendelijke????
  ik ben al afgehaakt na t eerste stukje tekst πŸ™‚
  maar ja jij moet m gebruiken en dat kan jij wel …..

  • Tja.. da’s precies het probleem. Stel je voor dat je aan minder IT minded of minder GPS ervaren mensen dit als een soort van veiligheids truckje probeert te gebruiken…

 • ikke

  leuk die sms’jes, binnen een uur in zeist (1h, 45 km). vervuilt lekker op de site. maar wel pas om 11 uur binnen! jaja….
  lekker uitgeslapen?

  hebbie filmke van de gehaalde slakke snelheden? πŸ˜‰

  en hoe kunnen we je nu live tracken? als je nl elke 5 minuten maar een snap stuurt dan is het lastig rekenen hoe hard je rijdt….

  • Nou, dat is nu net het probleem. Die sms / mailtjes komen alleen voor de bekende geofences. In dit geval (route : huis, een gemeentehuis, zwolle, werk) zie je maar deels terug. Het live volgen is precies wat nodig was en niet bestaat, tenzij je op de gamin site inlogt en telkens refreshed.
   Dus die slakkesnelheden zijn er niet πŸ˜‰

   Mij live tracken? No problemo: u is in bezit van pronte boezem, kort haar en motorpak: stap maar achterop!
   Site vervuiling? Eh.. ik heb me de sufkutseblubber zitten werken om die trackings als apart bericht te houden. Nou lukt ie idd op een plekje niet maar in de hoofdlijnen wel.
   dacht ik
   hoop ik
   toch?

 • ikke

  hmmm, dan valt beoogd persoon niet onder je definitie van wat achterop gaat hopppen…. (lang ipv kort haar)
  en nu?

Commenteer