DenBolle's hok

Semi Realtime

Tip : afbeeldingen staan verkleind op de site. Klik erop om ze vergroot weer te geven.
scheidslijn Think! scheidslijn

kijk ook eens hier:

scheidslijnThink! scheidslijnThink! scheidslijnMAG - Motorrijders Actie Groep scheidslijnBoshuizen motorservice raalte scheidslijnLimes ICT scheidslijn

De eerste week DK

De eerste week zit er alweer op.

bellen en internet.

bellen en internet.

Inmiddels ben ik een beetje gesetteld, en kan met nederland bellen (thx XS4ALL) , foto’s van de camera afhalen en opslaan. Internet leen ik van iemand die beveiliging niet erg hoog heeft zitten, en via een brug is ook mijn opslag aan het internet verbonden. Met de EEEpc van XS4ALL en de usb telefoon heb ik via de webinterface van XS4ALL gewoon mijn eigen nummer hier in Denemarken.

De eerste week is echt super geweest, en geeft een soort van vakantie gevoel. Veel dingen moet ik ontdekken en weer leren. Ruzie met betaal automaten omdat de banken allerlei standaarden doorvoeren die nog niet overal werken, benzine passen die omgekeerd gelezen moeten worden, lease maatschappijen die na de tolpoortjes vertellen dat hun passen daar geschikt voor zijn etc. etc.

Boodschappen afrekenen, klein beetje voor 170 Kr…. WTF ?? oh.. wacht.. kroner.. delen door 7,5 is eh.. iets meer als .. tjeee hoofdrekenen delen door 10.. tata.. lekkers voor 17 euro.. da’s te doen.

Typisch nederlands/deens conflict … het ontbijt.. Wij eten thuis, Denen bedenken een reden om het op de zaak te doen. Dan komt er overigens waanzinnig vers brood op tafel. Lekker met kaas oid. Dan de lunch, altijd warm, vlees en vis, salades.. etc. Gelukkig hebben ze me op 4 hoog zonder lift geparkeerd in het huis waar ik zit dus ik beweeg wel meer. Totdat ik een truc heb gevonden om dat ook makkelijker te krijgen.

De taal ?

Is op zich goed te doen. Lezen is makkelijker dan de spraak. Veel woorden lijken erg op nederlands, duits, fries en engels. Ook Wiejes dialect is niet vreemd, getuige de tekst op een lesauto “hold afstand”. Ze kappen delen van de woorden af waardoor Frederiksberg iets word als Frederiksbejh.

Door goed te luisteren en veel de ondertitels van de engelse zenders hier te lezen is er best wat van te maken. Daarnaast spreken erg veel mensen hier engels en als je duidelijk maakt dat je geen deen bent schakelen ze bijna automatisch over op het engels. Wat hier echt super is is de ontspannenheid die de denen hebben. Rond toerend door Kopenhagen is er een auto op een eenrichtingsweg die uitlaadt en dat net niet erg handig doet, dus volledige blokkade. Dit duurt zeker een minuut of 7-10 en de rij achter me groeit. Geen onvertogen woord, geen claxon, helemaal niets. Als we doorrijden steekt de man van de auto vriendelijk de hand op.

Onvoorstelbaar, en juist daarom is denemarken nu al waardevol.

Mijn collega’s waarschuwen me, het zal straks wel erg druk op de weg worden…. gisteravond heb ik rond gereden, 3-baans weg, max. snelheid 110 (waar bijna iedereen zich ook aan houd, ondanks het gebrek aan struikrovers a la ome $p€€), en zeeeeeeeen van ruimte. Iedereen rijd ontspannen en zonder iritatie. Uiteraard zijn er de golfkiddo’s en bwm-pimps, maar die krijgen de ruimte en crossen je met maar liefst 130 voorbij.

De huisvesting is ook in orde, ruim van opzet, gereed voor een persoon, alhoewel de grootte van de persoon dan schijnbaar van ondergeschikt belang is.

woonkamer

woonkamer

slaapkamer

slaapkamer

De slaapkamer  en woonkamer

Alleen dat douchen ’s morgens is een ramp…. De douchekop hangt onder de wastafel, en de slang gaat dus door de ‘ruimte’ heen naar de andere muur, waar ik dan half onder kan hangen.  Gezien de totale ruimte en mijn bouw : er word gesport !

Eh... past dit ?

Eh... past dit ?

Door de erg lage waterdruk heb ik twee keuzes :

  • levend gekookt worden
  • onder een sijpelende druppel douchen….

Kijk in de fotogalerij voor de grotere foto’s

Commenteer