DenBolle's hok

Semi Realtime

Tip : afbeeldingen staan verkleind op de site. Klik erop om ze vergroot weer te geven.
scheidslijn Think! scheidslijn

kijk ook eens hier:

scheidslijnThink! scheidslijnThink! scheidslijnMAG - Motorrijders Actie Groep scheidslijnBoshuizen motorservice raalte scheidslijnLimes ICT scheidslijn

Næstved

Mijn collega had me een tijdje geleden al eens uitgenodigd en afgelopen vrijdag zou ik naar haar toe gaan. Ze woont tegen de oostzee aan en moet ruim een uur rijden om in een heel mooi gebied terecht te komen, ‘in the country’.

De nederlandse afdeling had een ‘team’-dag dus er zat er maar eentje die alle klappen moest opvangen. Ik ben gebleven tot zijn dienst er op en vertrok dus ruim een uur later.

Route naar 'het platte land"

Twee weesjes en een flesje wijn en mooi boeket bloemen gevonden en die kant op.  Ik was gewaarschuwd voor de files dus was voorbereid maar ja.. Deense files..

Ze wonen landelijk, op een groot stuk eigen land en het huis is in de voormalige stal ingericht. Een klein paleisje, en ik was al snel stinkjaloers. Zeker als je bedenkt dat de prijs ongeveer een kleine rijtjeswoning in nederland is.  En.. minstens zo belangrijk, een normale douche met straal !
Ze is getrouwd met een nederlander en dat bied natuurlijk mooi een gelegenheid om eens te kijken of mijn positieve beeld van Denemarken terecht is.

De enige externe aansluitingen zijn water, electra en (uiteraard) een internet verbinding. Verwarming vind plaats via een eigen warmtevoorziening op basis van hout-pellets. Via een soort silo’tje wordt de houtoven regelmatig gevuld en daarmee vindt alle verwarming in huis plaats.
Tijdens de avond zijn uiteraard allerlei aspecten nederland / denemarken de revue gepasseerd en zijn de meeste van mijn positieve indrukken over Denemarken bevestigd. Dus nog minder zin om terug te gaan  😉 Ook hebben we het gehad over hoe een  nederlandse man met een deense vrouw samengaat. Opmerking van mijn deense collega was dat de nederlandse mannen als ze echt niet willen ze dan ook zeker superkoppig zijn. Gelukkig, ik dacht al dat dat aan mij lag. Doordat de nederlandse en deense mentaliteit en cultuur dicht bij elkaar liggen is de ‘cultuurschok’ niet extreem groot,  het enige wat ik zou moeten doen is de taal leren, daarmee slecht je de grootste barrieres meteen.

Nachten zijn echte nachten hier. Stikdonker en doodstil.  Heerlijk om buiten te staan en te genieten van de rust en omgeving.  De zaterdagochtend redelijk bijtijds er uit, en mijn collega was ook al wakker. Ze hebben sinds kort een puppy (Tibetaanse Terrier) en dat is echt een heerlijk dier.

Wat een scheetje

Nog klein, maar erg sociaal en onderzoekend.  Hij wordt nog een stukje groter maar behoud het lieve karakter.

Uit de tuin waar verschillende soorten appelbomen staan heb ik van de krakend verse appels genoten. Stel je toch voor, ’s morgen wakker worden, je eigen eieren rapen, vers appelsap van je eigen appels, vers gebakken brood. Dat klinkt toch als een soort van paradijs ?

De middag hebben we doorgebracht aan het oostzee strand wat vlak bij het huis ligt en ook een mooie gelegenheid de hond eens wat langer buiten te hebben en aan de auto te laten wennen.

Op de terugrit ben ik gestopt in Næstved zelf. Op de heenweg had ik een soort van klooster gezien waar ik toch meer van wilde weten.  Het blijkt een kostschool te zijn. Gezien de inrichting en opzet is dit niet iets wat onder de studiefinanciering valt.
De school heet Herlufsholm, en is als Benedictijner klooster (Bos klooster) rond 1100 gebouwd en als zodanig tot 1565 gebruikt. Vanaf 1565 is het als school in gebruik genomen. Naderhand zijn er uitbreidingen aan de bebouwingen geweest en de huidige inrichting stamt vanaf 1870. Oude onderdelen (zoals de oude binnenplaats en de monnikkencellen uit de 14de eeuw) zijn nog steeds aanwezig.
Het terrein is open (zoals zoveel terreinen in Denemarken) dus een paar foto’s geschoten. Bij de school loopt een oud riviertje wat al honderden jaren bij Næstved hoort. De huidige geasfalteerde brug die erover heen gaat is gelegd op de pilaren die in 1725 zijn opgericht.

Daarna op mijn gemak terug gereden en genoten van de heuvels en wegen in dit deel van Sjælland en uiteraard wat foto’s geschoten. Door alle buitenlucht een accute frisseluchtvergifting opgelopen die zich met een zeer grote honger kenbaar maakte. Daar was heel makkelijk wat aan te doen.

Commenteer