DenBolle's hok

Semi Realtime

Tip : afbeeldingen staan verkleind op de site. Klik erop om ze vergroot weer te geven.
scheidslijn Think! scheidslijn

kijk ook eens hier:

scheidslijnThink! scheidslijnThink! scheidslijnMAG - Motorrijders Actie Groep scheidslijnBoshuizen motorservice raalte scheidslijnLimes ICT scheidslijn

Politie ?

Nou wilde ik hier een heel fout stukje doen, maar ik kan beter weer geven wat er gebeurde, dan zijn jullie best in staat daarover je een mening te vormen.
Sowiso had ik gruwelijk de smoor in door de nieuwe schoenen “Moet je doen, je moet goede schoenen hebben met dit weer” dus een goede set gekocht die uit dankbaarheid twee extra hakzakken maakten waar je makkelijk 2 eurostukken in kan verbergen.
Dus zere poten, en dan wat er gebeurd met de vrienden van de politie Utrecht, en mijn humeur was om te schieten.

Een van onze medewerkers maakt gebruikt van het OV en reist met de bus naar Utrecht. In de bus zet ze de tas met laptop tegen zich aan en voor ze het zich realiseert is een medepassagier met de laptoptas verdwenen. Dus als haar giftigheid is verdwenen via de www.politie.nl een aangifte ingeschoten.  Die wordt dan (want zo snel en geautomatiseerd zijn ze bij ome pliesie nog niet, behalve als het gaat om snelheidsovertredingen) daarna door een kloppertje omgezet in een echte aangifte. Waarna zoals het wettelijk verplichte pliesiemenneke onderzoek moet gaan doen.

Dus : medewerker, slachtoffer van diefstal (een 310 Sr voor de kenners) aangifte via internet, voor de plaats Utrecht. Op de site van ome pliesie staan wat dingen als toelichting waarmee je de aangifte kan doen.
Nadat je plaats en soort aangifte bepaald gaat ome pliesie kijken of je aangifte mag doen via internet, sommige dingen willen ze liever op kantoor afhandelen.
Dus een 310Sr, onbekende dader, pleegdatum/tijd bekend, pleegplaats in een OV bus, zo eentje met een lijnnummer en dankzij de voorschrijdende aantasting van de privacy met een setje camera’s.
Dubbel checken, onbekende dader en je mag dan dus aangifte doen via internet want je kent of weet niet wie de dader is. (opklikken voor vergroting)

aangifte_toegestaan

Onbekende dader ? Aangifte mag

Dan wordt de digitale aangifte in bewerking genomen en omgezet in een aangifte. Die wordt naar onze medewerker opgestuurd, meteen voorzien van de opmerking dat er onvoldoende aanknopingspunten zijn om tot opsporing over te gaan. Wel registreren ze het voor de afdelingschef die z’n statistiekjes moet aanleveren elk kwartaal. Ah, dat riekt naar een doorgaande procesgang, zo eentje van : kloppie kloppie, aangifte intikken. “Eh…. bus, laptop, tja, jemig zeg, het is ook al glad en koud buiten. Nou eh.. ” [rommelt in lijstje met excuses] “ah.. onvoldoende aanknopingspunten. Mooi woord” Meer kloppie kloppie en brief en aangifte de deur uit, en eens voor koffie bij dat leuke ding op de meldkamer buurten.

Briefje wordt bij mij op het bureau achtergelaten, ik ben als it manager verantwoordelijk voor de afhandeling van dit soort zaken. In een grijs verleden ook eens aan de wet handhavende kant werkzaam geweest en lees de aangifte en toelichting van de politie Utrecht met stijgende verbazing.

Eens 0900-tuig gebeld, doorschakelen naar Utrecht.  Aan de dame aan de telefoon vraag ik voor aangiftenummer X de motivatie om het opsporingsproces te staken. Ze zoekt de dienstdoende agent erbij en laat een bericht achter om mij terug te bellen.

Dat doet ie netjes, maar het gesprek verloopt al heel snel erg stroef. Hij duikt een doorgeleerd non-communicatie scriptje in en ik balanceer op de rand “belediging van een ambtenaar in functie”. (Wat dan weer een 267 Sr is)

Goedemorgen U spreek met xxx, politie utrecht. U had een vraag over een aangifte.
Goedemorgen, u spreek met DenBolle. Ik heb inderdaad een vraag.  U heeft de aangifte van een diefstal laptop via internet behandeld, zaaknummer YYY. Ik ben benieuwd om te weten wat uw motivatie is om in deze zaak geen opsporing in te stellen.
Ah, ja. Diefstal uit een autobus.  Het is zo, dat er geen bekende dader is en daarom kunnen wij het onderzoek niet verder uitvoeren.
Eh ? Nog eens ? Omdat de dader niet bekend is kan er geen onderzoek worden gedaan ? Dat is toch het doel van de opsporing ?
Nou het zit zo. Als er via het internet een aangifte tegen een onbekende dader wordt gedaan kunnen wij daar geen onderzoek naar doen en dus sluiten wij het onderzoek.
Nou zal ik het niet snappen, maar u weet busnummer, pleegtijd, plaats, etc. Dus een telefoontje naar de busmaatschappij als in “Joh, ik ben die en die van de politie utrecht, kan ik de tapes van bus X, van datum Y eens zien ?”  zou u toch wel kunnen doen ?
Ja, dat is voor u wellicht logisch, maar niet voor ons. Als wij een aangifte krijgen met onbekende dader via het internet gaan we geen onderzoek doen.

Ik denk even na over de consequenties van deze opmerking.
Dus wat u eigenlijk zegt is dat een aangifte via het internet tegen een onbekende dader er altijd gesloten word zonder opsporing. En dat terwijl jullie de ploeg zijn die die opsporing zouden moeten doen ?
Nou, dat zijn uw woorden.
Ja, dat zijn mijn woorden, ik vat uw relaas samen. Een onbekende dader, aangifte via internet, wordt gesloten omdat een onbekende dader via internet onvoldoende aanknopingspunten oplevert.
Eh, ja.
Dus wat u als agent eigenlijk zegt of toegeeft is dat een aangifte via internet per definitie dus eigenlijk altijd gelsoten word zonder aanvullend onderzoek? Dit omdat er per definitie onvoldoende aanknopingspunten zijn en onbekende daders. Zeker gezien het feit dat bij bekende daders er geen aangifte via internet mogelijk is ?
Nattigheidvoelend probeert ie deze conclusie te ontwijken. Om te voorkomen dat ik uit pure frustratie van een dergelijke stompzinnig redenatie de beste man ga vertellen hoe ik echt over ‘m denk en daardoor door deze beste man uitgenodigd wordt om eens een kop koffie op het politie bureau te komen drinken beeindig ik het gesprek. Overigens niet zonder ‘m succes te wensen met wat dan in vredesnaam nog een baan als wetshandaver en opsporingsambtenaar voorsteld.
Morgen ga ik via de interne bedrijfskanalen aangeven dat internet aangiftes niet meer toegestaan zijn, ik wacht liever een of twee weken op een bureauaangifte dan dat onze jongens en meiden zich lens typen op internet voor een digitale prullenbak.

Maar hoe je het ook went of keert, ik snap waarom de petjes steeds minder aanzien of verdiend respect hebben. Het vroegere stoere ambt van agent die echt ergens voor stond is veranderd in een ruggegraatloze organisatie die zich primair bezighoud met makkelijke zaken, quickwins en geld verdienen voor onze overheid.

Commenteer