DenBolle's hok

Semi Realtime

Tip : afbeeldingen staan verkleind op de site. Klik erop om ze vergroot weer te geven.
scheidslijn Think! scheidslijn

kijk ook eens hier:

scheidslijnThink! scheidslijnThink! scheidslijnMAG - Motorrijders Actie Groep scheidslijnBoshuizen motorservice raalte scheidslijnLimes ICT scheidslijn

Google Chrome

Een mooie nieuwe browser. Maar wel eentje waar ik me toch bij afvraag wat het nu toch precies doet. Ja browsen, beetje internet kieken. Maar ook iets waar ik me zorgen over maak.
Zoals alle Google applicaties is de presentatie “gemak dient de mens“. Maar onder de motorkap loopt er meer als alleen gemak.
Zo was er bij een android telefoon (Kek mobieltje met een Google OS) het verhaal dat een eigenaar op de telefoon het data deel had uitgeschakeld om kosten te besparen bij buitenlandse reizen en toch werd deze eigenaar geconfronteerd met een torenhoge rekening omdat er op de achtergrond als onderdeel van het operating systeem toch connectie met google werd gezocht.  Nou is dat op zich niet erg als je het maar in je gebruiksovereenkomst op een duidelijke manier vermeld.

Op de zelfde wijze werd ik door gebruik van gmail verrast. In eerste instantie aangetrokken door de grote opslag capaciteit een account aangemaakt. Leuk mailen en verrek… advertenties op maat. Dat houdt dus in dat (als dan niet elektronisch) mijn mail op keywords word gescanned. Dus ergens is een soort controle punt waar de verzonden en ontvangen mail wordt “geanalyseerd” (dat is dus gewoon gelezen). Dat is niet erg, maar ik heb er geen vertrouwen in dat er niet ergens in de grote berg data die google blijft verzamelen er geen link tussen mij (mijn email adres) en het onderwerp wordt gelegd. Nou is dat bij mailen over trouwjurken, een lekker recept of wat dan ook niet meteen bezwaarlijk, maar stel dat ik in het kader van “kijken wie de grootste smerigheid kan vertellen” mijn mailontvanger probeer te overtroeven met een onsmakelijk verhaal over grote negers, bijbehorende kinderarmpjes en vol op amsterdammertjes zitten. Ergens onstaat de link, Negers –> Armpje –> Paalzitten voor pro’s  –> DenBolle.
Dat gaat (vind ik) niemand wat aan, behalve mijn mailontvanger en eventueel die neger.
Daarom als de bliksem weer van google mail afgestapt.

Nou heeft google een browser gemaakt die weer op het systeem “gemak dient de mens” werkt. Chrome,  mooi programma en bovenal : supersnel. Die snelheid is een kunstje. Je zal zien dat Chrome snel is met pagina’s die veel opgevraagd worden, zoals nieuws sites, blogs etc. Niche informatie (zoals de laatste single release van Kongar-ol Onda, of sites over “Willie de wondermuis”) gaan langer duren. Waarom ? Omdat die pagina’s niet gecached zijn, want (en daar gaat het toch gewoon elk bedrijf om) ze zijn commercieel niet interessant. Ook dat is niet erg, maar wederom is er een verband tussen jou als surfer en je onderwerpen. Maar goed, dat maak je zelf uit, of je die browser wil gebruiken.

Totdat je bij ons in het bedrijf werk en mij als IT manager tegenkomt. Er zijn niet veel dingen waar ik faliekant tegen ben, maar phonehome systemen heb ik een broertje dood aan. Als het een gerenomeerd bedrijf wat de applicatie bouwt heet het phonehome, als het een obscuur bulgaars programmeurtje is heet het spyware. In beide gevallen doet het iets wat niet door de beugel kan. Namelijk jou in de smiezen houden wat je uitvreet. Verbanden leggen waar je niet op zit te wachten of sterker die je zelf misschien niet eens zou leggen.

Dus : bij ons in het bedrijf, Google Chrome op de zakelijke machine –> leegtrekken en opnieuw inrichten. Data niet gebackuped ? Jouw probleem. Inname pc, en exit gebruik (tijdelijk voor de duur van het herinrichten van de pc).

Nou Den, da’s toch ook heftig, kan dat nou niet anders ?
Nee, en wel hierom :
Onze machines zitten dichter dan de doorsnee gebruiker lief is. Vele discussie over computer veiligheid, data integriteit etc. etc. later.. Nog steeds kan een doorsnee gebruiker niets op de pc. Niet om te klieren (daar heb ik mijn BOFH trucjes voor) maar domweg bescherming data, netwerk en de gebruiker zelf.
Denk je alles netjes afgetimmerd te hebben blijkt de installatie van Google Chrome een click and go actie te zijn. (Op zich petje af, dit soort software installeren zonder de rechten van de gebruiker of aan root account nodig te hebben) maar dan…. We hebben wat webapplicaties die binnen IE draaien (jajaja.. ook niet browser nummer 1, maar het is nu eenmaal de standaard) die het ineens niet meer doen na de Chrome installatie. Heeee… Dus uninstallen. En daar gaat het fout.  Dat werkt niet. Rechten zijn niet goed, delen van de software blijven hangen (en welke delen is onbekend, de installer meld dat alles weg is ..) en dan werken de webapplicaties nog niet. Er is dus op een mooie manier een forse systeem beveiliging omzeild en bestaande onderdelen aangepast zonder dat dat ongedaan gemaakt kan worden. Google –> achtergebleven software –> DenBolle’s paranoia “het feit dat je niet paranoïde bent houdt niet in dat ze je niet in de gaten houden”–> exit bestaande loadset, en nieuwe machine.

Trouwens, bij navraag aan de meest recente gebruiker die Chrome geïnstalleerd heeft “Waarom heb je Chrome geïnstalleerd ” krijg ik als antwoord “Dat weet ik niet meer” en dat terwijl de install nog geen week oud is.

Dusssss, je doet iets en weet niet eens waarom je dat doet ? Daarom kloppen wij de systemen dicht, stel je voor dat mensen echt aan het werk gaan en dingen gaan snappen.Commenteer