DenBolle's hok

Semi Realtime

Tip : afbeeldingen staan verkleind op de site. Klik erop om ze vergroot weer te geven.
scheidslijn Think! scheidslijn

kijk ook eens hier:

scheidslijnThink! scheidslijnThink! scheidslijnMAG - Motorrijders Actie Groep scheidslijnBoshuizen motorservice raalte scheidslijnLimes ICT scheidslijn

Kijk.. daar lopen ze..

Hoppa, en door!  Een uitspraak die hier op de afdeling nogal eens klinkt als er een probleem wordt gemeld wat best door anderen kan worden opgelost.
Deze week gold ie ook voor JP & Co. Knetterend is Jan Peter afgeserveerd. Aan de ene kant volkomen terecht gezien zijn manier van werken, vragen niet beantwoorden en het systematisch doordrukken van wat hij en z’n ploeg belangrijk vinden. Als het CDA een beetje mannen en vrouwen van respect zijn (alhoewel je je met zo’n Jack de Vries actie kan afvragen of dat principe een beetje geland is bij het CDA) neemt het voltallige bestuur ontslag en treed er een nieuwe, meer met de burgerij verbonden bestuur aan.

Het enige wat me zorgen baart is de onverwachte opkomst van de PVV. Hoewel het voorspellen van de uitkomsten natuurlijk voor een groot deel gokken is en maar aannemen dat wat een kiezer verteld bij de polls ook klopt ging het nu fout met de voorspellingen. Dat de PVV groter zou worden was bekend, en niet onverwacht. Maar deze extra groei? Is dat zo slecht voorspeld of speelt er iets anders?
Zou het kunnen dat een grote groep ‘verborgen’ PVV stemmers bij de polls en stembureau interviews iets anders geantwoord heeft dan wat er echt gestemd is? Onzeker over de status van de PVV dan maar liever een sociaal wenselijk antwoord?

Als dat het geval is dan kunnen we onze borst natmaken. De PVV is in tegenstelling tot de CD (Centrum Democraten) of CP (Centrum Partij) slimmer bezig en heeft een beduidend gedifferentieerder achterban. De achterban van de CP/CD bestond uit fanatieke buitenlandhaters met een beperkt repertoire aan kreten en inzet. De huidige PVV (die overigens net als de VVD en CDA beduidend rechtser is dan wat de CP/CD ooit was) heeft een achterban bestaande uit de ‘klassieke volksbuurt man en vrouw’ (om het even fout in de algemene termen te trekken) maar ook hoogopgeleide, bovenmodaal verdienende mensen. Ook is er een stabiele groep ‘militanten’ die gesterkt door de maatschappelijke acceptatie van PVV zich openlijk durft uit te spreken. Vaak voornamelijk tegen de moslims maar dat kan natuurlijk te zijner tijd breder getrokken worden.

Mijn vrees is het effect wat door deze verkiezingen kan optreden. Stel je voor dat je helemaal onzeker in een donkere kamer staat. Ineens, zomaar. Je hebt geen idee wat er aan de hand is, maar je voelt je onzeker, bent wat bang. Een onzichtbare stem roept om dat er ergens een groot gat is waarin je kan wegvallen. “En goed nieuws: er is geen rand of vangnet. Succes” Je hebt geen idee of je alleen bent of dat er meer zijn. Het is stikdonker, geen geluid en ergens een gat. Nadat je een hele tijd zo bent bezig geweest en je met angst hebt verroerd gaat ineens het licht aan. En blijk je niet alleen te zijn. Om je heen staan er nog zeker een honderd andere mensen. Die allemaal net als jij met dezelfde angsten worstelden.
Door de groepswerking is die angst ineens minder geworden, omdat het een gedeelde angst is. Door de groepsdruk worden mensen wat moediger en zelfs overmoedig en gaan opzoek naar het grote gat om dat te dichten.

En dat is wat nu ook in de Nederlandse samenleving kan gebeuren. De verkiezingen hebben het licht aangedaan en daardoor blijkt ineens dat op grofweg elke 10 Nederlanders er een PVV’er is. Mild en gematigd of angstig en militant? Kan jij het zien? Maar zij kunnen hun ‘vijand’ wel makkelijk zien. De hoofddoekjes op de marokaanse koppies. Mijn vrees is dat er de aankoemende tijd een grotere maar ook meer openlijke spanning op straat gaat ontstaan.

Commenteer