DenBolle's hok

Semi Realtime

Tip : afbeeldingen staan verkleind op de site. Klik erop om ze vergroot weer te geven.
scheidslijn Think! scheidslijn

kijk ook eens hier:

scheidslijnThink! scheidslijnThink! scheidslijnMAG - Motorrijders Actie Groep scheidslijnBoshuizen motorservice raalte scheidslijnLimes ICT scheidslijn

Kroetie Kroetie…

En jawel, ik ben aan de beurt. De pc heeft al een poosje dat ie wat ‘trager’ reageert, een eufemisme voor freezes, klikkende en schrapende schijven en BSOD’s.  De jongens had ik al gevraagd om een een nieuwe pc klaar te maken en vandaag (uitgerekend vandaag) gaat ie fout.  De machine is zo overstuur dat zelfs bij het opstarten fouten op een externe schijf door windows als master probleem worden weergegeven.

Uitgerekend vandaag.. ik heb een te strakke planning voor van alles en nog wat, maar vooral een forse scripting slag en een presentatie zitten me in de weg.
Maar vlak voor de lunch gaat het fout. Total freeze, en de machine wil niet meer voor of achteruit.  Tijd voor de tweede.

Gelukkig had ik van de vorige installatie nog een restant ‘pc rebuild’ in mijn trucjes omgeving staan waardoor ik snel en voorbereid aan de slag kan.  Nou vergeet dat maar. Het is nu bijna 1900 uur en heb ik dus bijna onafgebroken het systeem zitten inrichten en zit ik op hete kolen. Vandaag kon ik goed gebruiken voor het scripten maar als alles niet meer verantwoord werkt is dat geen optie.
De standaard installatie staat klaar, maar een dikke 20Gb aan ‘ personal data’ moeten overgepompt worden. Dat gaat op zicht vlug genoeg en ondertussen schiet ik de ene installatie na de andere af.  FTP progs, muziek, browser (incl. een heel zwikkie add-ons), een sync van favorieten, fine tuning van het office pakket, en de uren vliegen onder mijn handen door.

Enige voordeel is dat ik nu wel weer ongestoord door kan werken zonder door allerlei vage klachten te worden gestopt, en ik betrap me er op dat ik op het scherp van de snede werkte. Uitgerekend de externe hd die voor een deel de backup van mijn gegevens oplevert heb ik al twee keer aan een pijnbank test onderworpen zonder toe te willen geven dat mijn eigen pc de geest aan het geven is.
Afgelopen weekend heeft ie ruim 12 uur onafgebroken staan backuppen naar het nas wat ik bij de krasse knarren verborgen in het netwerk heb hangen, en alshet goed is heeft vanacht het syncscript alles netjes weggewerkt in de usr omgeving van m’n eigen pc’s.

Ik had eigenlijk gehoopt dat dat gedonder van die schijven voorbij zou zijn, bij m’n vertrek bij de vorige grote opdrachtgever bleek ik (zo hebben we nagerekend) in ruim 4,5 jaar ruim 2300 schijfwissels als gevolg van fysieke crashes te hebben gedaan. Sommige medewerkers hadden een effectieve doorloop van minder als 30 minuten op een schijfwissel. Zo weggelopen, een keer opstarten en weer crash.
Het aantal slecht-nieuws gesprekken met deze mensen die soms (maar volkomen begrijpbaar) over de rooie raakten was niet meer te tellen en (heel fout) raakten me steeds minder.
Daarom is het wel eens goed om als IT’er zelf met dit soort problemen om de oren geslagen te worden. Ik kan de techniek niet dwingen te blijven werken, maar kan wel beter snappen waarom iemand over de zeik gaat als ie ondanks alle aandringen van ons om een backup te maken en dat toch niet gedaan heeft, met dataverlies wordt geconfronteerd word.
Deze keer heb ik ik geluk gehad.

Commenteer