DenBolle's hok

Semi Realtime

Tip : afbeeldingen staan verkleind op de site. Klik erop om ze vergroot weer te geven.
scheidslijn Think! scheidslijn

kijk ook eens hier:

scheidslijnThink! scheidslijnThink! scheidslijnMAG - Motorrijders Actie Groep scheidslijnBoshuizen motorservice raalte scheidslijnLimes ICT scheidslijn

En weer online.

Net wat langer onderweg hiermee geweest dan de bedoeling was maar het werkt allemaal weer.
In een week waarin onze eigen IT omgeving krakend doordraaide ging ook mijn eigen systeem de mist in.

Watskebeurt?
Vorige week bleek een ftp daemon een foutje te hebben, niet super vervelend, maar toch weer lastig voor huis/tuin en server gebruik. Toen ik een dik jaar geleden mijn domain in de lucht bracht heb ik een VPS aangeschaft/gehuurd en die heeft al die tijd semi probleemloos gedraaid. Bij de aanschaf gaf de hoster duidelijk aan dat het om een self-managed systeem ging. ‘U moet alles zelf doen, als u hulp nodig heeft kost dat geld.‘ Ah, zien we dan wel. Vooralsnog kan ik goed met de bak uit de voeten.
En inderdaad, behoudens een keer een wat zwaarder systeem aanvragen ging ie prima. Tot dat ftp probleem de kop op stak. Dat ftp probleem bleek (zoals altijd met rampjes) een keyfactor te zijn in een instortend proces wat het einde van de VPS ging betekenen. De provider had uit angst voor het ftp exploit probleem port 21 dichtgegooid, tijdens een update die ik in het kader van het zelfmanagment ging uitvoeren. Ook was er geen ruchtbaarheid aan dat dichtgooien gegeven (geen mail, update, sms whatever) en zodoende liep ik een poosje in het donker mijn probleem op te lossen, en werd gruwelijk in de wielen gereden. Eerlijk is eerlijk, ik had misschien wat meer om me heen moeten kijken maar of ik dan het probleem niet gehad had weet ik niet zeker.

In het kort wat er fout ging:
11 november – Via het console check ik de ftp status en constateer dat er met de ftpdeamon een probleem is. Tijd om een patch op te snorren en in te bouwen. Tijdens deze update gooit HostNet.nl de ftp omgeving plat. De update komt met hangen en wurgen op z’n plek en na enige tijd zou alles weer moeten werken.

12 november – Provider gooit FTP weer open en alles zou moeten werken, maar niet bij mij. Onderzoek blijkt dat de update de firewall heeft vernaggeld. Na deze weer ingesteld te hebben werkt het weer. Verder zoekend in het systeem blijkt een backup restore niet toepasbaar. Contact provider levert een kostenplaatje op, dus nog even geen actie. Nog verder zoekend blijkt dat de update een heel zwikkie versienummers oplevert, ooit begonnen met 8, heb ik nu 9.x, 9.5, 9.5.3, 10.0.0 en 10.0.1 door het systeem zwerven. Ook moet er een handmatige config door systeembeheer van HostNet.nl worden uitgevoerd. Dus dat zelfmananged verhaal is toch relatief.

14 november – Meer pogingen om de omgeving op een versie te krijgen levert meer problemen op en er wordt besloten om de hulp van de provider in te roepen. Op dit moment werken de databases, websites en alles nog normaal, alleen zijn backups niet te gebruiken (systeem meld dat ze ondanks selectie mogelijkheden niet te vinden zijn.) Ticket staat klaar bij de provider ‘U wordt morgen geholpen meneer.‘ Logisch want een 24uurs IT hostingsupport bestaat niet bij HostNet.nl, de site geeft zelfs vrolijk aan dat ze vanaf 0900 uur tot 1730 uur werken..

15 november – Wachtend op de reactie van de provider wordt getracht om de beheersomgeving op één level te krijgen, tools voor verschillende versies staan nui door elkaar en reageren allen verschillend en conflicterend. Nabellen provider ‘Ze zijn er mee bezig‘ .. sure.. Via een tweak tracht ik de repository te updaten en dat lukt. Ware het niet dat… Deze repository niet door de hoster ondersteund wordt. Een totale crash op de database omgeving is het geval. Vanaf dat moment werken alleen de core proccessen nog (http, ftp, ssh) maar nada sites, waaronder die van een vent die z’n huwelijkse perikelen hier neer zet. Gelukkig ben ik zelf managend en kies voor een radicale stap : rebuild van de omgeving. Kwestie van een druk op de knop, domains aanmaken, data er opzetten, databases vullen met de dumps, en hoppa.. zien waar we staan.
Push da rebuild button : rood kruis en foutmelding. Duikend in de gebruikermodus hengst ik nog een keer op de button. Meer rood en nog steeds niets.. Op de zaak is het retedruk dus ik kan tussen door ook niets doen….

17 november – afmelding van HostNet.nl dat de handmatige oplossing die ik de 12de aangevraagd heb (2 regels code aan een config) is uitgevoerd.

21 november – Contact provider: push van die herinstallatie button werkt niet en backups doen het niet.. ‘We werken er aan.’ ‘Laat dat maar, lever een lege container en ik bouw zelf wel. ‘ Vanaf dat moment jaag ik op HostNet.nl , steeds is iedereen ‘er mee bezig’ zeggen ze. Daar geloof ik geen hol van want als nieuwe klant heb je een container in nog geen uur, ik ben inmiddels al meer als 48 uur onderweg om uberhaupt een vooruitgang te boeken. Wellicht dat ik teveel verwacht voor de 20 euro per maand, dus eens shoppen…

22 November – contact met XLShosting.nl : verhaal uit de doeken gedaan en we spreken af dat we in de startblokken gaan staan om de zaak over te halen. Is er rond 1700 uur geen oplossing bij HostNet.nl dan gaan we over. Om 1701 uur contact HostNet.nl ‘We zijn er nog mee bezig meneer…’ ‘Nee, dat zijn jullie niet. Er zijn geen updates in het systeem, er gebeurt geen ene donder. Staak je ‘onderzoek’ maar. Ik ga de zaak overbrengen naar XLSHosting.’ ‘Ah,zal ik u even door het opzeggingsproces helpen?’ Iets verbaasd over de zeer soepele ondersteuning in dit verhaal ineens helpt de helpdesk van HostNet.nl me door de opzegging heen. XLShosting.nl ingeseind, die gaan een VPS inrichten met extra geheugen, meer hd ruimte, 100x meer data traffic, redundant systeem inrichting etc. etc. De opzeggingen trap ik het HostNet.nl systeem in en we gaan bouwen.

23 November – oplevering VPS, aanvang inrichten. Het systeem wat gebruikt word is even wennen en de domains worden aangemaakt, mailaccounts ingeregeld, en ftp van data kan beginnen. Klote A in ADSL.. zo rap als de meuk naar binnen kwam, zo traag gaat ie er op.. een dikke 21.000 bestanden moeten geupload worden. Er is inmiddels zicht op het eerste data verlies: de foto omgeving is vernaggeld. De bestanden zijn er, maar geen database.. Rebuild ?

24 November – Tokens ontvangen van HostNet.nl, de domains kunnen voorbereid worden op verhuizing naar XLShosting.nl. Om te testen word het eerste simpele domain verhuisd : snipspammerlink.com, kale HTML, dus simpel : DNS aanpassing, en gaan.. een uur later is ie gepropageerd en kan het op het nieuwe systeem draaien.

25 november – plan voor migratie en herinrichting is rond. Bestanden staan op de servers, databases moeten worden geimporteerd, CMS omgevingen moeten worden ingesteld op de nieuwe hoster, en DNS updates moeten worden gedaan.

26 november – Eerste static site gaat over, plan lijkt te werken. Alleen interne updates binnen CMS gaan niet goed.

27 November – 10.30 uur.. Aanvang, alle site worden overgehaald. Grootse probleem is de bruidssite, die heeft geen interne databse backup, alleen een dump van een beheerstool. Handmatig editten, copy paste in een sql query en fingerscrossed : die werkt ook. 1700 uur : deze post zit er op. Alle site zijn weer up and running, alleen de foto omgeving is verloren gegaan. Mooi moment om eens een ander pakket te zoeken? Er is nog maar een klein ietsje en dat is de interne update, maar die schiet ik in bij de hoster.

Dus nog 3 dingen te doen

 1. CMS update inregelen, volgens mij één lullige variable in doc_root, maar dat moet ik even checken.
 2. Foto omgeving bouwen
 3. Boinc/ Seti@home via de CLI op de oude vps inrichten.. 100% cpu toestaan en als de bliksem m’n rank wat ophogen  😉

8 commentaren op: En weer online.

 • FF

  Ik was al bang dat het ‘safari’ probleem van Newsrob je afgeschrikt had 🙂

  @2: Welke omgeving had je en wat zijn je eisen? Misschien dat Coppermine Photo Gallery (CPG) http://coppermine-gallery.net/ iets is?

  • Geloof me ik heb de afgelopen week vaker met het zweet in de handen gestaan dan me lief was, en daarbij is Safari niet een keer door m’n gedachten gegaan.
   Ik zal dat coppermine eens opsnorren. Thx voor de tip.
   Als ik eea een beetje kan laten smoelen als de huidige layout hier dan zou dat mooi meegenomen zijn. Wat ik had was gallery (v2) en die beviel prima. Wat ik wel geleerd heb is dat ik bij de nieuwe omgeving de database merge met die van deze site, dan heb ik elke keer een backup.

  • Coppermine installed…
   is wel even wennen, en ben er nog niet over uit welke beter/handiger is.. Coppermine ondersteund multimedia, en da’s gezien de helmcam wellicht een voordeel. Thema is ook makkelijker aan te passen, en upload is makkelijker.
   Gallery heeft dan weer extra ‘ondersteuning’ zoals coolris.. Grappig om dan weer eens verder te kijken als je gedwongen word.
   Maar alles doet het weer, dus nou eens de ‘randjes’glad strijken zo links en rechts.

 • Liisa

  Good to have you back 😉
  De site lijkt sneller?

  • Mag ik hopen.. kost tig meer/ maand en de server is fors groter. Hops (punten tussen jou en server) lijken ook lager. Al met al goede uitkomst uit vervelende situatie.
   Gezien ip : u is aan de wandel ?

 • Liisa

  Beetje aan de wandel. Ik kwam hier nog collega’s tegen die je kennen. Groeten uit de ‘DDR’.
  Zie mail, ik ben rond einde december weer terug. 😉

 • mcvries

  Quote: Boinc/ Seti@home via de CLI op de oude vps inrichten.. 100% cpu toestaan en als de bliksem m’n rank wat ophogen …

  Juist ja… 🙂 Two minds who think alike. Ik zie alleen dat je er wat lib’s voor mist volgens boinc.
  Hoe gaat het trouwens met joe seti? Ik merk ondertussen dat ze er meet niet dan wel zijn…

  • Voor CentOs bestaat niet een specifieke portal, dus ik heb in eerste instantie een general CLI x86 veriant genomen maar als die niet werkt dan snap ik dat wel.

   Seti@home ligt er de laatste tijd vaker uit dan me lief is, daarom doe ik ook met Einstein@home mee, heeft ook een mooie scrsvr.

Commenteer