DenBolle's hok

Semi Realtime

Tip : afbeeldingen staan verkleind op de site. Klik erop om ze vergroot weer te geven.
scheidslijn Think! scheidslijn

kijk ook eens hier:

scheidslijnThink! scheidslijnThink! scheidslijnMAG - Motorrijders Actie Groep scheidslijnBoshuizen motorservice raalte scheidslijnLimes ICT scheidslijn

Windows : klaar ben ik er mee

Op kantoor wordt er sinds deze week getest met windows7..

De nieuwste versie die qua looks wel erg lijkt op de mac en linux distributies.
Lijkt, want al heel snel zijn de eerste ‘dingetje’ gevonden. De policies voorkomen dat ook maar iets mag.. lijkt het.. Door het aanroepen van scripts via .lnk bestanden kan ineens wel een hoop, en het bekende start-run levert een ‘this wil run under adminrights‘ op.
Maar goed, daar zijn test periodes voor.

Thuis is het sinds enige tijd andere koek. Wat aarzelend is een in eerste instantie een lang gekoesterde wens om van dat trage en overbekende windows af te komen rond. Door JetLi op kantoor die me een CD in de handen drukte, daarbij grijnzend opmerkt ‘Dit vind je leuk‘ ben ik aan de slag gegaan. Een pc aangewezen  als vrijwilliger en daarmee los gegaan.

Niet als ‘eens kijken’ maar een echte overstap.
Dus eerst een inventarisatie gemaakt :

Wat doe ik  met een pc:

 • mail
 • internet
 • sites onderhouden (dus een soort van editor en een ftp programma)
 • wat correspondentie, spreadsheets etc.
 • pdf documenten lezen en aanmaken
 • Plaatjes bewerken (en dan plaatjes zowel foto’s als fun plaatjes, jpg’s)
 • Filmpjes kijken
 • internet radio luisteren
 • dropboxen (soort internet drive) zie ook hier .
 • chatten (via zowel msn, icq als jabber, alles liefst via één client)

Uiteraard is dit niet iets wat ik zomaar meteen onder de knie heb dus eens te rade bij een linux goeroe. Die weet een hoop over linux en blogt sinds kort ook, via het zelfde systeem als waarop deze site draait : McVries.nl.

Met een installatie mogelijkheid via Ubuntu om een installatie op een usb stick te zetten die je dan gebruikt om de pc op te starten en feitelijk ubuntu te installeren ben je in een krappe 20-30 minuten onder de pannen. En dan helemaal he. Niet dan nog iets moeten installeren.
Geen gepier met drivers, software tegen nada kosten, een office (en dan MS Office) compatible omgeving en mail. Je kan kiezen voor de standaard mailclient maar ik koos voor Thunderbird domweg omdat die met de windowsmail omgeving overweg kon die ik op de oude windows bak had staan.

Binnen 30 minuten had ik alles draaiend en ging de meeste tijd zitten in het fine-tunen.  Een ritsje mailadressen met ondertekening, favorieten en addons goed zetten voor firefox (makkelijk via Xmarks (alle favorieten synchroniseren tussen verschillende pc en Siphon die al mijn extra addon’s bewaakt. Bijvoorbeeld een duits, engels en nederlands woordenboek, wat tools etc.)

Maar ja.. dan begint het zoeken, pielen, en ‘fuck hoe was dat ook al weer‘ Jaren terug had ik al eens een zijsprong met redhat gemaakt, maar op een vrij cruciaal moment bleek een ja een nee te moeten zijn en kon ik van scratch af aan weer beginnen.Wat later als novell adept met suse in de weer geweest, maar ook daar domweg niet de juiste tijd en machine voor gebruikt waardoor door onbekendheid ik het allemaal maar  ‘even’ liet.
Veel commando’s ken ik nog wel, maar het is allemaal roestig. Mooi moment om eens te buurten bij Mcvries.nl waar alle stappen die bij een overstap horen en het ruiken aan wat nieuws behandeld worden.

In krap aan een week was ik helemaal vertrouwd met het Ubuntu os, deels vanwege de intuïtieve manier van werken maar ook (en dit is een foute opmerking) omdat Ubuntu een vriendelijk en gezellig aandoend besturingssysteem is.

En dat lijstje hierboven?
Daar is bijna alles van af. De enige zaken die ik nog moet afronden zijn : plaatjes bewerken (en dan specifiek een actie die ik veel met SnagIt deed : een hele bups foto’s resizen en voorzien van watermerk of logo. Dat moet in een tool die ik nog niet helemaal onder de knie heb. Een andere tool die ik nog moet hebben is de linux variant op FormatFactory waarmee je makkelijk de .mov bestanden van de helmcam kan overzetten naar bijvoorbeeld .flv.

De feitelijke test of alles goed ging was afgelopen weekend. Een oude hobby is weer leven ingeblazen omdat ze blijven mailen.. : De Russische meiden van RussianLove.DenBolle.nl Heb je een dikke portemonnee dan kloppen hun hartjes sneller (zeggen ze). Alles via de Ubuntu laptop opgezet en ingeregeld. Sinds een dikke week komt ’s avonds mijn windows pc de tas niet meer uit, en ik ben aangenaam verrast dat ik het niet mis.  Sterker.. ik ben erg tevreden met het oude laptopje wat met de Ubuntu omgeving weer volledig dienst doet en zelfs sneller als de veel modernere dell e6400 die ik zakelijk gebruik.

Dus, zin in wat leuks en ook bereid iets tijd te spenderen : richt een pc met Ubuntu in en kijk bij  McVries.nl wat de mogelijkheden zijn.

6 commentaren op: Windows : klaar ben ik er mee

 • FF

  Sinds 2001 eigenlijk helemaal over op RedHat (thans Fedora).
  Tussendoor nog een paar maanden terug naar Windows (zowel als PC als server) en ik was blij dat ik weer terug mocht.

  Vreemd genoeg kan ik niet wennen aan Ubuntu. Misschien omdat ik teveel Fedora gewend ben en ook gek ben op de commandline (net als DOS vroeger).

  Helaas is er toch nog steeds noodzakelijke software (update voor Sony-Ericsson telefoons bijv.) die niet goed onder iets anders dan Windows wil draaien 🙁

  • je zou wine kunnen overwegen. Een van de windows pakketten die ik al een poos gebruik (winbank) is er domweg niet in linux. En onder wine geen centje pijn.
   Maar eerlijkheids halve moet ik wel toegeven dat dat pakket goed in elkaar zit en niet met een sloot aan dll’s werkt. En ik weet dat sony ericsson (uit mijn p900 tijd) veel met allerlei sub programma’s werkt die over en weer ingrijpen. Aan de andere kant.. muv. firmware upgrades veel van die fancy progjes voor telefoons zjn verkapte telnet en ftp programma’s 😉
   Hint

   En onder ubuntu is een shellprompt geen probleem hoor. Sterker, ik kom er net vanavond achter dat gedit ook gewoon grafisch aan te roepen is via het menu, ipv via de shell zoals ik deed.
   dit kon wel eens een blijvertje zijn, en straks nog eens een machine vrijmaken voor Fedora of zo om ook daar eens aan te snuffelen.

 • @FF : doe je dat met een dualboot of met een virtuele machine? En over ubuntu tov fedorah, die keuzevrijheid vind ik dus. 1 van de leukigheden! En ik vind wel dat ubuntu wel een heel stuk gebruikersvriendelijker dan bijv. Opensuse 3 jaar geleden. Fedorah zal ik ook eens bekijken bij gelegenheid.

  @ denbolle : in de laatste aflevering van de goinglinux podcast, nr 128, kom ik ook voor, doe maar eens luisteren. En erg leuk dat jij mn Blog plugged!.

  • Geen probleem, je bent een van de weinigen die de overstap vanaf windows naar linux zo beschrijft. Dat ene stukje over twee netwerkkaarten moet ik nog eens doorworstelen. De mobicam zit klem tegen de doorgifte pc aan te kleppen en ik heb ook nog een SAN wat nu ineens met een blauw oog doelloos staat te zijn.

 • FF

  @Den:
  Wine kan het niet aan. SE heeft zijn eigen USB-gedoetje bedacht ofzo. Helaas.

  Ik zal je trouwens mijn set-up even geven, misschien dat je iets herkend of wilt weten. Mijn e-mail heb je al 😉

  Internet -> PC netwerkkaart 1 -> PC met firewall/filters enz., webserver, nog een paar services -> PC netwerkkaart 2 -> WAP/switch -> 1 linux flappie, 1 win7 flappie, 1 wireless alles in 1 printer, 1 digi fotolijst, 2x SE telefoon, bedrade NAS.

  @McVries:
  Dualboot zou een oplossing kunnen zijn ja, maar voor slechts 1 programma lijkt mij dat ook overkill.

 • Mhm.. daar zitten wel stukken in die ik ook zou kunnen gebruiken, al is mijnes nu veel simpeler.. Ubuntu lp, Wifi naar router ->internet, eth0 naar NAS. Eth0 moet ik inregelen zodat de wifi deze NAS terbeschikking stelt.
  Maar ik zal eens bij Mcvries loeren, die had op de site volgens mij daar een soort van tut voor staan.

Commenteer