DenBolle's hok

Semi Realtime

Tip : afbeeldingen staan verkleind op de site. Klik erop om ze vergroot weer te geven.
scheidslijn Think! scheidslijn

kijk ook eens hier:

scheidslijnThink! scheidslijnThink! scheidslijnMAG - Motorrijders Actie Groep scheidslijnBoshuizen motorservice raalte scheidslijnLimes ICT scheidslijn

Anders deed het anders

Nou had ik hier wat willen zeveren over hoe en wat in Amsterdam, en over de verbaasde kop af en toe van de Deense, en welke (voor Deense begrippen) rare winkels er zo al te zien zijn. Haar dappere poging een zoute haring (“Mag ik 3 zoute haringen op de hand, alleen met uitjes, zonder augurk of ander zuur en heel graag” “[nasaal “Oh, jai komp seker niet uit Ahmsterdham?” “Nee, ik lust de haring zo, zonder zooi er bij.“) aan de staart naar binnen te laten glijden wat meteen een omsingeling van andere buitenlanders en fotograferende jappaners opleverde.Β  Of zo’n (excusez le mot voor de woordkeuze) heerlijke leernichten shop waar ze een hand aangereikt krijgt van een van de dienstdoende homo’s als ze de trap afloopt en ik ‘m complimenteer met “Ah, een echte heer, ze bestaan nog. ” wat kirrend en glunderend als antwoord opleverde “Nou, da’s allang een tijd geleden hoor”.Β  Hell yeah, I’ll be back !

Of wat doorlispelen dat na een dikke 6 uur in het Van Gogh museum rond gelopen te hebben (met audiotoer πŸ˜‰ ) ik sterk de indruk krijg dat onze Vincent van G. naast een serieus drank en absint probleem diep in zijn hart gewoon een homo was met een hele dikke crush op Gauguin maar vanwege (oh dikke huili b.) onbeantwoorde liefde zelfmoord pleegde. Wat dan weer een soort van morbide schoonheid en romantiek heeft.

Maar dat alles wordt overschaduwd door wat er in Noorwegen speelt. Een blonde Noorman heeft na een anderhalf jaar voorbereiden eerst een bom laten ontploffen bij een politiek kantoor en is daarna in alle rust een eiland opgegaan waar ie jongeren over de kling gejaagd heeft. Onder het motto dat ie de veiligheid kwam controleren en zich daarbij als politie agent voordeed misbruikte hij het (naΓ―eve) vertrouwen van pubers en schoot ze aan flarden.

Ik probeer me dat zo voor te stellen. Af en toe in een vlaag van woede of een misplaatst gevoel dat ik daarmee mijn collega’s zou kunnen helpen heb ik ook wel eens een lijstje van mensen die zouden mogen omvallen. Maar dat is dan goed te relateren aan wat ik met deze of gene heb. Zo is er een knakker in de vastgoed waar ik wel eens fantasieΓ«n over heb en zo af en toe zijn er hier ook gebruikers die mij ‘challengen’. Maar het waar maken? Nope, geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt. De zooi opruimen en de aftercare kosten me meer tijd dan even een keer doorbijten en incasseren.

Anders Behring Breivik

En Anders Behring Breivik heeft hierin een aantal stappen wel gedaan. Niet ineens in een opwelling omdat ie een keer z’n kont niet goed geveegd had en met harde jeukerige stukjes geconfronteerd werd, maar gewoon systematisch stappen doen. Een soort van bedrijfje oprichten zodat ie zonder opzien kunstmest kon kopen, toen wapens gezocht, een dagboek annex manifest geschreven en bijgehouden van ruim 1500 pagina’s.
En dat alles omdat een knakker (in dit geval een moslim) wat zat te ginnegappen toen tijdens de Eerste Golfoorlog de Amerikaanse legerjongens en meisjes tegengas kregen. Een en ander werkt een tijdje door in zijn hoofd en dan is er die oorlog in de Balkan, waarbij weer een religieuze ondertoon meespeelt. Uiteindelijk is de blonde godvrezende Arier geraakt door het licht en stelt zich de heilige oorlog voor om ons Europa van de moslimificatie te ontdoen.
Prima plan, sterker, ontdoe heel Europa van elke vorm van religie voor wat dat betreft maar pak dat anders aan.

Geertje W. (ook soort van Blond, maar da’s een arier met zachte Venlose G en peroxide, dus geen echte) heeft ook een dergelijk plan maar loopt daarbij (af en toe net te politiek correct indachtig zijn openlijke distantiΓ«ring van Anders) volgens de geΓ«igende paden en ondervind gepaste tegenstand. Je hoeft ’t niet met ‘m eens te zijn, mag wel, en je kan ‘m nog eens vertellen dat je ‘m een lul, sukkel of messias vind. Prima, soms is het een wat langdradig systeem maar het werkt zo af en toe wel.

Anders deed het anders en schakelde wat ‘lijntjes’ uit. Zo ging ie niet in conclaaf in een grote groep en frummelde zijn ideeΓ«n in een soort manifest annex dagboek. Lekker open enzo. Niemand die serieus hem van repliek kon dienen of uitdagen zijn ideeΓ«n te rechtvaardigen. Maar goed, zijn keuze, op zich is er nog geen probleem. Duizenden mensen schrijven in dagboeken of bloggen wat in de marge, al dan niet met interactie. Hij voorkwam dat de politie zijn kunstmest behoefte verdacht zou vinden door dan ineens wel weer de regels te volgen en een agrarisch bedrijfje op te richten.

Maar wat mij wel opvalt is het systematisch toewerken naar een punt waar hij willens en wetens pubers dood gaat schieten. Wetend, en later ook zelf toegevend dat dat “een verschrikkelijke daad is” zet ie door, en schiet ze kapot. Een beetje lokkend zodat er niet al te veel achteraan gejaagd hoeft te worden, camouflage met een politie uniform zodat niet meteen duidelijk is dat er een volslagen idioot voor ze staat pakt ie ze op een eiland.Β  Ze kunnen geen kant op, hebben geen verdediging (behalve het water in) en zijn aan de goden overgeleverd. Wat dan gezien zijn fundamentalistische christelijke opvatting een lullige woordspeling is.

Wat denk zo’n idioot te bereiken door kinderen van een bepaalde partij (maar dat had afhankelijk van motivatie of ergernis ook een bepaalde huidskleur, seksuele voorkeur etc.Β  kunnen zijn) om zeep te helpen? Wat hebben die kinderen nu al gedaan dat ze dit op zo’n beestachtige wijze moeten bekopen? Welk risico houden kinderen in voor een volwassen vent met een vuurwapen?

Het enige wat een geluk in dit verhaal is is de vangst van Anders, wellicht dat ze in staat zijn om zijn motivatie, waarom ie juist die kinderen pakte, te achterhalen.Β  Wat gaat er door zo’n vent heen als ie onderweg is in de boot, het water klotst tegen de boot aan, de lucht is koel en vochtig en zijn wapen zit in de kleding. Waar denkt hij aan?

Aan ‘straks’ als alles acher de rug is? Of Wat hij als statement in de rechtbank gaat zeggen, want daar hield hij rekening mee en vroeg er zelfs om. Wat ziet ie als ie met de jongeren om ‘m heen staat en ze aankijkt? Vertekende schedels en demonen? Of gewoon de vragende ogen en het vertrouwen omdat ze een politieagent zien? Voelt hij dat ie de wereld redt als zijn wapen in zijn hand afgaat, en door de terugslag wat omhoog schiet en tussen het gillen van de kinderen door de kogel fluitend inslaat op een hoofd van een kind?

En in dit alles is hij oneerlijk. Hij is tegen moslims, hij is tegen democratie en heeft God aan zijn zijde. En dat is zo makkelijk zeggen als je aan de achterkant van een vuurwapen staat.

3 commentaren op: Anders deed het anders

 • Zoek dan de taliban op, sla een extremist op z’n bek en ga een 1 op 1 vuistgevecht aan. Maar goed, ik snap het dus ook niet.

  Zo’n vent moet voor altijd achter slot en grendel, ik ben fundamenteel tegen de doodstraf, maar eerlijk, bij dit soort zaken slaat mijn fantasie wel eens op hol…

  Jij wel eens in den haag geweest, bij het martelmuseum?

  • Ik ben principieel tegen de doodstraf zelfs in dit soort zaken.

   Den Haag ben ik nog niet geweest, afgelopen weekend even het yorture museum in A’dam overwogen maar gezien de bunch aan indtukken die de Deense te verwerken kreeg masr van afgezien.

   Staat nu wel noted trouwens.

 • Liisa

  Kinderen zijn de kiem voor het volgende kwaad of hoop. Net hoe je het bekijkt.
  Maar welke redenatie je ook volgt, kinderen zijn in essentie onschuldig en verdienen dit soort ellende niet. Tegen beter weten in neig ik naar McVries z’n mening, hoewel dat toch wringt in mijn hoofd.

Commenteer