DenBolle's hok

Semi Realtime

Tip : afbeeldingen staan verkleind op de site. Klik erop om ze vergroot weer te geven.
scheidslijn Think! scheidslijn

kijk ook eens hier:

scheidslijnThink! scheidslijnThink! scheidslijnMAG - Motorrijders Actie Groep scheidslijnBoshuizen motorservice raalte scheidslijnLimes ICT scheidslijn

Nitwitjes en privacy

Nitwitjes die het voor het zeggen hebben.

Graag stel ik Trinidad Jiménez aan je voor. Kek ding met sexy uitstraling als je op iets belegen valt. Zij is in Spanje de minister van volksgezondheid, en timmert dapper aan de weg van de volgende privacy invasion. Niet gehinderd door enige inhoudelijke kennis staat ze blakend te schapen* bij de Amerikanen.

Belegen spaanse die jouw privacy verkwanseld

Spaanse schone die geen benul van privacy heeft

Wat heeft deze spaanse schone bedacht ?

Daarvoor moeten we even een tijdje terug. In ons land was het ineens hot om een soort van centraal patiëntendossier te hebben, het elektronisch patiënten dossier. Makkelijk als je ineens een hartaanval in de wijk verderop hebt, hoeven de broeders niet allerlei rare dingen op te zoeken en kunnen ze in het ziekenhuis meteen met je aan de slag. Dat door de huidige manier van samenwerken van verzekeraars en zorg aanbieders je al overleden bent voordat je überhaupt in het ziekenhuis bent doet niet ter zake.

Zoals zoveel acties van onze overheid om jou steeds beter in de gaten te kunnen houden werd dit eerst wat lafjes gepromoot onder allerlei veiligheidsvoordelen. Dat er binnen de zorgaanbieders (arten en ziekenhuizen) al professionele weerstand tegen het elektronisch patiënten dossier was is bekend, dat inmiddels meer Nederlanders snappen dat onze overheid, privacy en doordachtheid niet in een zin samen gaan en daarom steeds meer weerstand tegen het EPD bouwen is ook bekend. Desondanks gaan de stappen om het EPD toch in te voeren gewoon door, en niet alleen in Nederland, maar ook in Europese vorm.

Spanje is sinds januari 2010 voorzitter van de Europese raad en heeft zo links en rechts wat dingen die geregeld moeten worden. Trinidad heeft een plan wat ze wel graag in Europees verband wil uitvoeren : de uitwisseling van het Europese EPD met Amerika.

Denk daar eens over na…
Waarom zou de Amerikaanse overheid moeten weten welke medicijnen jij gebruikt ? Zeker als je niet eens naar Amerika reist.
Is dat omdat ze bezorgd zijn om je gezondheid ? Nee, een overheid die zijn eigen mensen aan stoffen zoals Agent Orange blootstelt, en tijden een betaalbare ziekenzorg tegenhield kan je niet beschuldigen van bezorgdheid voor de gezondheid van de mensen
Omdat ze mensen willen helpen ? Nee, zie voorgaand argument.
Ik kan zo een hele hoop vragen bedenken die op geen enkele manier positief te beantwoorden zijn.

Een tijdje terug is de uiterst discriminerende regel van de Amerikaanse overheid ten aanzien van HIV geïnfecteerden geschorst, HIV positieven en AIDS patiënten hoeven niet meer bij binnenkomst dit te melden aan de Amerikaanse overheid op straffe van terugzending. Dat leek vooruitgang en een menselijk gezicht van de Amerikaanse overheid maar dit het het wisselgeld wat we gaan betalen.

De ingrediënten voor een verslechtering van de basis behoefte van mensen ( “je zelf kunnen zijn“) zijn in ruime mate aanwezig :

  • Een overheid zonder enig serieus benul van privacy en automatisering
  • Gegevens die eigenlijk alleen maar tegen je gebruikt kunnen worden worden centraal verzameld
  • Overheden waar jij niets mee te maken hebt hebben zicht op je medische dossier.
  • En wie wat met je gegevens kan of gaat doen in de toekomst : dat weet al helemaal niemand.

Denk eens terug : toen een ruim jaar geleden het EPD ter sprake kwam, had je toen nagedacht over de mogelijkheid dat jouw gegevens in Europees verband aan de amerikanen zou worden doorgegeven ? Nee ? Stel je een voor wat er over 5 jaar met je gegevens gebeurt….

Denk na, en overweeg of het echt allemaal zo moet zijn. Wees alert op de insluipende beperkingen die steeds met kleine stapjes je leven insluipen. Denk na over eenvoudige vragen die ze je stellen : “En mag ik dan ook nog even uw geboortedatum ?” “Nee, ik zie namelijk niet in waarom u mijn geboortedatum nodig heeft als ik om een water aansluiting vraag. De kwaliteit van water wordt toch niet anders als ik een datum doorgeef, of krijg ik soms korting?” “Nee, maar wij willen graag uw geboorte datum weten.”

Privacy is belangrijk, ook als je niets te verbergen hebt!

Internet en privcacy : Bits of Freedom

Alsnog bezwaar maken tegen het jouw gegevens in het EPD : Gebruik dit formulier [PDF alert]

* Schapen : Blij van je afkijken en met een nietszeggend gezicht trachten te verbloemen dat je echt geen idee hebt waar het over gaat.

Commenteer