DenBolle's hok

Semi Realtime

Tip : afbeeldingen staan verkleind op de site. Klik erop om ze vergroot weer te geven.
scheidslijn Think! scheidslijn

kijk ook eens hier:

scheidslijnThink! scheidslijnThink! scheidslijnMAG - Motorrijders Actie Groep scheidslijnBoshuizen motorservice raalte scheidslijnLimes ICT scheidslijn

Vrijheid

Wat is vrijheid? Als ik op 5 mei wat aan de late kant van het werk vertrek realiseer ik me dat het herdenkmoment midden op de rijroute valt. In gedachten schat ik de afstand naar een parkeerplaats verderop in. Die haal ik mooi.

Even voor acht uur rol ik de parkeerplaats op waar het ondanks de enorme drukte raar stil is. Vrachtwagens, luxe auto’s, ikke, alles staat stil en er heerst een typische rust. Motoren zijn uitgeschakeld en er heerst een soort van vredigheid.
Omdat ik geen radio heb, en met geluidsdempers rij, heb ik geen idee van de paniek die op dat moment in Amsterdam over de Dam golft, waar mensen elkaar vertrappen in een panische poging te ontsnappen aan wat later een actie van een idioot blijkt te zijn.
Thuis gekomen hoor ik wat er gebeurd is en dat zet me aan het denken.

Hebben we nog wel vrijheid in Nederland?
Je mag hier een hoop. Ik kan zonder voor mijn leven te vrezen hier neerzetten dat Jan Peter Balkenende de grootste sukkel is de we ooit als minister president hebben gehad. Wouter Bos is een vieze strateeg die ter eigen meerdere eer en glorie op een juist moment de kop in de wind gooide en ‘zich op zijn kinderen ging richten”. Wilders kan je Mozart Jr. noemen en hij kan hier in alle vrijheid het geloof van moslims achterhaald en voor zwakzinnigen noemen. Atheïsten kunnen zeggen dat God niet bestaat (of eigenlijk dat god niet bestaat).

Als je wil stemmen is er voldoende keuze, en als je niet wil stemmen kan dat ook. Als je het met de overheid niet eens bent, of met justitie een robbertje wil vechten heb je ook mogelijkheden. Niet dat die altijd het gewenste resultaat opleveren, maar het kan.

Hou je als man of vrouw van het zelfde geslacht ? Geen probleem, wordt maar gelukkig samen, en trouw als je dat wil.

En toch, is dat vrijheid? Of is dat schijnvrijheid?

De laatste jaren hebben we alles wat hierboven staat inderdaad gehad, en hebben we nog steeds. Mede dankzij mannen en vrouwen die meer als 60 jaar geleden vochten voor Nederland, België, Europa eigenlijk. Vaak werden ze met tientallen in korte tijd aan flarden geschoten, en kan je je afvragen waarvoor. Toch vonden zij (als militair of verzetsstrijder) dat het voor een goede zaak was.

Maar de laatste jaren bekruipt me steeds meer het gevoel dat we geen echte vrijheid meer hebben. Er wordt op zoveel vlakken gemorreld aan basiswaarden dat je je eens zou moeten afvragen waarom we daar niets aan doen.

 • Justitie maakt fouten bij het leven, rechters en Officieren van Justitie worden regelmatig betrapt en aangesproken op wangedrag. Pedofilie, machtsmisbruik, domweg grove fouten maken, criminelen die vrijkomen door slechte dossierkennis etc etc. Maar ze worden er niet op aangesproken of ter verantwoording geroepen. Misstanden blijven zonder consequenties.
 • Sociale zekerheden worden afgebouwd. Meer volgens het ‘individuele’ -principe. Een door de overheid bedacht mechanisme, waarmee jij wel steeds meer betaald voor zaken die steeds minder bieden of vanzelfsprekend zijn. Verschillen tussen inkomens worden steeds groter waardoor juist de zwakkeren in de samenleving steeds vaker buiten de boot vallen. Ziektekosten rijzen de pan uit, en je moet steeds meer betalen voor steeds minder. Dit gebeurd met name onder regeringen die geloof, respect en vertrouwen als credo’s hebben.
 • We zijn bang voor elkaar aan het worden. Onze angst wordt gevoed door het opblazen van zaken die eigenlijk dat opblazen niet waard zijn. Ok, we hebben 2 serieuze politieke moorden in Nederland. Een honderden jaren terug, en eentje een paar jaar terug. So what? Lullig voor de betrokkenen, dat wel, maar als je naar de landen om ons heen kijkt : Duitsland – RAF, Spanje – ETA, Belgie – Bende van Nijvel etc. etc. Om ons heen gaat het ook tekeer, en vaker nog harder dan bij ons.
 • We moeten leren omgaan met mensen die aardig doen (sire)? Waarom? Omdat we mensen om ons heen zijn gaan wantrouwen, zonder dat daar als je naar de feitelijkheden kijkt echt een reden voor is.
 • Een volksfeest als Koninginnedag : ooit laagdrempelig, nu een militaire operatie qua veiligheids maatregelen. Maar waarvoor? Door veranderende omstandigheden raken mensen door het dolle (denk aan de DSB zelfmoorden) en door het ‘individuele’ -principe van onze overheid krijgt niet iedereen meer die begeleiding die wel nodig zou zijn, met uitwassen als Karst T of die idiote Fries op de Dam tot gevolg. Om aan te tonen dat juist die overtrokken reactie op koninginnedag niet klopt het volgende : Konininginne dag: een dag met allerlei mensen die een bewegend target in het midden hebben. Klompen worden uitgetrokken door politie, bomhonden ruiken zich suf, straatdeksels worden vastgelast. Screening van woningen, mensen en terrein. Dan de dodenherdenking. Een jaarlijkse excercitie waarbij altijd volgens protocol onze koningin stokstijf stil staat op een plein. Dat plein is van hoge daken voorzien waarop je makkelijk een sluipschutter zou kunnen neerzetten. Het volk wat op de Dam staat heeft vrije toegang, geen controle oid. Dus bij het ene overtrokken beveiliging, bij het andere weer te weinig. En waarom? Omdat we bang zijn en elkaar bang maken.
 • We hebben schijndemocratie : bij een volksreferendum stemt een groot deel van Nederland tegen. En fors tegen. Daarmee geven we aan JP & Co een duidelijk signaal af. Met knarsende tanden haalt ie bakzijl. Maar…. grote delen van de zaken die door de nederlanders met een ferm NEE! zijn weggestemt zijn inmiddels onder het mom “Europese richtlijnen” alsnog doorgevoerd. Zonder tegengas van de nederlanders.
 • Onder het mom van veiligheid vecht Koos $p€€ tegen de verkeerscriminelen, zoals ik. “Met open vizier en rechtvaardig“. Ah.. dus een camera unit als kliko of aanhangwagen vermommen is met open vizier? Waarom rekent de staat elk jaar in de begroting op minstens 500 miljoen euro verkregen via de struikrovers van $p€€? De overheid rekent op criminele inkomsten? Veiligheid = geld?
 • Privacy : we wonen en werken in een land met de meeste taps van de wereld. Onze tapkamers worden door bedrijven uit israel voorzien van afluiterapparatuur in hebreeuws. Grote bedrijven met walgelijk slechte producten (de huidige muziek en film maatschappijen) die via voorgekookte shows als Idols, X-factor alleen het volgende koppie bij het al vastgelegde nummer zoeken hebben de macht om hun centen te beschermen ten koste van jou, je  internet vrijheid en mogelijkheden.
 • Über controle : je reizen, je geld, je telefoon, je email, je auto.. alles wordt vastgelegd en in de gaten gehouden. Door een overheid die geen idee heeft wat er zoal met die gegevens gaat gebeuren. Er wordt zoveel over je vastgelegd dat het eng aan het worden is.
 • Alles wordt aan je gepresenteerd als “handig, gemakkelijk, in jouw voordeel” om het je maar op te leggen, te dwingen en door de strot te duwen. Even een denk moment: wat wij gisteren herdachten was de bevrijding van nederland van de duitse overheersing. Die duitse overheerser die, toen hij nederland binnen trok, een soort van gespreid bed vond. Hoe dat zo? De nederlandse overheid had midden jaren 30 van de vorige eeuw een lumineus idee : We registreren van iedereen het geloof. Overigen met op zich een nobel streven : als je zou overlijden en er was geen familie die meteen actie kon ondernemen dan was voor de overledene toch een begrafenis naar de religeuze rituelen mogelijk. Dus een christen zou christelijk begraven worden, een moslim volgens de Koran en de joden volgens de Thora. Echt op zich geen gek idee, en inderdaad wel handig. Totdat de duitsers binnen kwamen en die registraties vonden, die registraties die volkomen te goeder trouw waren ingericht. En het is overduidelijk waar die registratiezucht van de toenmalige regering toe leidde.

En jouw regering is nu weer aan het registreren. Ze registreren zich helemaal suf. Maar da’s voor jouw welbevinden zeggen ze. Da’s handig, zeggen ze. Heb vertrouwen in ons, zeggen ze.

Ik denk niet meer dat we vrijheid hebben. Zolang je geen eigen ideeën hebt die wat opruiend zijn, of uitnodigen tot nadenken kabbelt je leven rustig voort, maar als je nu die grenzen opzoekt die jaren geleden al als beklemmend werden ervaren loop je ineens tegen rare glazen deuren op. We zijn al lang niet zo vrij meer als die wietdoortrokken hippies uit de woeste en ruige sixties. Potverdriedubbeltjes, dat waren pas echte criminelen.

2 commentaren op: Vrijheid

 • Ria

  Prachtig verwoord, bedankt! Dit is de realiteit en er kan aan toegevoegd worden dat de grote bedrijven gesteund worden en vrijwel niet of moeilijk bereikbaar zijn voor klanten, onbereikbare callcentra deze bedrijven back-feed geven en ook weer gesteund worden en al de medewerkers daar heel ongelukkig zijn met hun werk maar er is weinig- of geen ander werk. Let maar eens op de vraag op de arbeidsmarkt. Nederland vervalt voor de gewone burger in een diepe kuil waar ze in worden gebracht door een politiek die er is voor de directeuren van de grote bedrijven, en de burger steeds meer dwangmatig moet.

  • Klopt, maar dat is deels ook inherent aan de manier van kiezen en onze politieke partijen. Heb je geld en denk je wat voor te stellen dan VVD, wil je betrokken zijn dan (Groen)Links of PVDA, wordt je iebelig van de knoflook van de buren dan PVV en heb je geen mening en geloof je de kansel dan CDA of CU. Zolang dat niet veranderd en mensen niet oprecht voor elkaar kiezen zal dit systeem dit soort uitwassen blijven voortbrengen.

Commenteer