DenBolle's hok

Semi Realtime

Tip : afbeeldingen staan verkleind op de site. Klik erop om ze vergroot weer te geven.
scheidslijn Think! scheidslijn

kijk ook eens hier:

scheidslijnThink! scheidslijnThink! scheidslijnMAG - Motorrijders Actie Groep scheidslijnBoshuizen motorservice raalte scheidslijnLimes ICT scheidslijn

Hypocrisie – of het zullen je volgelingen maar zijn

Degenen die me al wat langer kennen weten dat ik een op zijn minst argwanende houding ten opzichte van religies en geloof heb.
Niet vanwege het feit dat je dan in iets geloofd, maar wel vanwege de uitingen die er dan bij gaan horen. Er word driftig geleend bij andere geloven om een sappig ritueeltje te hebben of om mensen van geloof A naar B te halen.  Als dat niet lukt kan je altijd nog een geloof als soort van staatsreligie introduceren en maai je de andere overtuigingen met geweld of met  onderdrukking weg.
Ook door het maken van lijstjes waarin staat wat allemaal wel en niet mag proberen mensen een soort saamhorigheidsgevoel te hebben en een gevoel van “wij zijn beter dan zij” te creëren.
Daardoor krijg je dan ook vaak dat als die groepjes maar groot genoeg worden ze vaak een soort drang krijgen om hun goede lijstje bij anderen door de strot te duwen.

Maar waar ik dus persoonlijk echt helemaal schubbig van wordt is het rare automatisme om dan met twee maten te meten. Mannen zijn ineens beter als vrouwen, de ene groep mag iets wel wat de andere groep niet mag omdat zij niet uit het juiste boekje lezen.
De ene groep is beter en daardoor meer verkoren om het heilige werk te doen.

En zojuist heeft de Christen Unie weer een twee maten dingetje gedaan :

Als de ChristenUnie een nieuw kernprogramma opstelt, dan zal ze daarin opnemen dat het huwelijk de plaats is waar seksuele omgang behoort plaats te vinden.

De CU is een partij die die op gristelijke gronden staat en religie probeert te laten samengaan, en daarmee indruist tegen een fundamenteel grondbeginsel van de nederlandse samenleving, namelijk dat kerk en staat gescheiden horen te zijn.
Maar zij horen schijnbaar bij het goede kamp en mogen dus die regel overtreden.
De CU heeft op zich best wel eens goede ideën soms maar dit tweematenredeneren (TTR) doet me jeuken. Ze zijn er overigens wel consequent in.

Zo weet ik uit betrouwbare bron dat Andre Rouvoet in zijn woonplaats na gehoor te geven aan ‘gaat heen en vermenigvuldig U’ in zijn huis met een ruimteprobleem zat.

Andre Rouvoet

vermenigvuldiger (c) www.Christenunie.nl

Dus er wordt een plan voor verbouwen gemaakt. Daarover is publiek wat commotie geweest, immers Andre vond dat zijn uitbreiding belangrijker was dan het uitzicht van een van de buren achter hem, die terecht bezwaar maakte. Dat is nog niet met twee maten meten, maar een zakelijk verschil van inzicht.
Waar kwam nou de TTR om de hoek kijken ?  Andre’s bouwaanvraag was niet correct. Kan gebeuren, ik hoor zo links en rechts dat zo’n 30% van de aanvragen de mist ingaat. Maar wat was de oplossing van de CU ? “We bellen wel even met de gemeente” Pardon ? Bij een afgekeurde aanvraag heb je gewoon de bezwaar procedure te volgen.  En dat was ook de reactie van de betrokken gemeente, en toen kon de dienstige CU medewerker het toch weer even niet laten:  “Maar U weet toch wel wie meneer Rouvoet is?” Dat wist de betrokken afdeling, en ook dat ie toch gewoon de procedure moest volgen.

Maar terug naar mijn initiele jeuk met betrekking tot je partner volzeveren zonder trouwring. De betutteling druipt hier weer van af. Eerst moet je getrouwd zijn voor je dus aan sex mag doen.  Wie zijn zij om dat te bepalen ? Nou heb ik de adonische uitstraling van een nijlpaard met een badhairday dus die keren dat ik de kans krijg om aan sex te doen wil ik dat graag direct doen zonder eerst een of andere administratieve procedure te doorlopen. Nog even afgezien van het feit dat als de kans zich voordoet de gemiddelde ambtenaar toch al thuis bij Jans en de warme gehaktbal zit en er niet over peinst om mij voor mijn korstondig gerief in de echt te verbinden.

Maar voor ik zo van leer kan trekken moet je natuurlijk wel even je bronnen verifiëren.  Als je dit blog op maandag leest heb je voorrang op mij. Ik kan het namelijk niet verifiëren. Omdat het zondag is. Zo’n dag waarop ik graag nadenk en dan dit soort tirades bouw. Zo’n dag waarop de gristenen vol overgave de TTR toepassen.
Ik heb de link aangeklikt en kom dan op de zondagvanger van het Reformatorisch dagblad.

Geen nieuws vandaag, maar de kerk is open.

Geen nieuws vandaag, maar de kerk is open.

Een waar zit nou hier de hypocriete TTR ? Je mag het dagblad niet op zondag raadplegen. Vanwege de zondagsrust. Da’s je goed streven, niet logisch, maar mag je best vinden. Maar doe het dan correct en niet hypocriet.
Wat ik aan deze hele constructie hypocriet vindt is het volgende :
– ik mag het dagblad niet lezen in verband met de zondags rust.
– ik mag wel lezen welke kerk door wie op dit moment bediend wordt, en er heen gaan als ik wil.
– het Reformatorisch Dagblad is voor beide sites verantwoordelijk, en ik geloof er geen moer van dat die kerktijden site met de hand gevuld wordt nu, net zo min als het ref. dagblad. Dus er is geen handwerk nodig om een en ander te laten werken. Dus nieuws wordt me willens en wetens onthouden, en de slaafse gang naar de almachtige mag vol overgave en met technische middelen ingezet worden.

En bovenal al, de zondag rust is blijkens de zondagsmelding een opdracht van God. Op de dag des Heeren, waarop Hij rust neemt zitten Zijn kerken vol volgelingen die uitgerekend op Zijn rustdag Hem bestoken met gebeden, verzoeken, en niet één maar miljoenen over de hele wereld. Wie zijn Zijn volgelingen dat zij uitgerekend Hem op Zijn rustdag met dat soort zaken mogen lastig vallen ?
Oh wacht, zij hadden het goede boekje, en zijn daarom belangrijker dan de grondlegger van dat boekje.

Ik ga me krabben.

9 commentaren op: Hypocrisie – of het zullen je volgelingen maar zijn

 • […] Deze blogartikel was vermeld op Twitter door pkhoe. pkhoe heeft gezegd: DeBolle is weer meesterlijk op gang: http://bit.ly/11KCoS en nu maar hopen dat hij vanwege de zondag niet door de bliksem getroffen wordt […]

 • Hee, ik dacht dat ik een n had toegevoegd,

 • She

  Rouvoet? Breek me de bek niet open..
  Jeugdzorg indammen, want niet nodig. In plaats daarvan centra voor ondersteuning bij opvoeding, want toch al niet bureaucratisch genoeg. (We hebben het niet over de onmacht bij excessen waar probleemouders hun kids omleggen en wel bij de jeugdzorg bekend waren, maar door gebrek aan etc blabla..doe daar maar eens wat aan dan, bralvoet) . En als klap op de vuurpijl: er moeten meer babies komen om de kosten van de vergrijzing op te vangen.. echt..als ik me nou toch ergens kwaad over kan maken, is dit het wel.Geloof en politiek horen niet bij elkaar. Na al die eeuwen nog niks geleerd.
  (Goeie topic trouwens ;-))

  • Hieruit blijkt denk ik dan ook wel dat het primair niet gaat om betere zorg, welzijn in het algemeen, maar het creëren van omstandigheden waarbij uiteindelijk de zwakkeren (zowel in mentaal als economisch opzicht) buiten de boot gaan vallen. Dus een kleine rijkere bovenlaag die door een grotere arme onderlaag op hun wenken bediend moet worden.

 • Nu even inhoudelijk, goed onderwerp inderdaad. Ik vind die (christen) fundamentalisten die hun regels aan iedereen willen opdringen erg eng. Ze gaan over grenzen wat betreft zelfbeschikkingsrecht maar schreeuwen moord en brand als ze zich in hun rechten aangetast voelen….. hypocrieter kan het haast niet. Regels om dat tegen te gaan lijken me moeilijk. Partij vd dieren is al net zoiets, willen ook anderen hun normen opleggen.
  Iemand een goed idee om dergelijke fundamentalisten te stoppen?

  • Lees je reactie nog eens.
   Hoewel ik het met je eens ben dat het opleggen van hun wil aan anderen zou moeten stoppen is dat precies dus wat dus fout is. De niet-fundamentalisten leggen dan hun wil aan de fundamentalisten op. De balans die je daarbij moet betrachten is gelijk aan die van een koorddanser. De enige manier (die ik zie) is elkaar in de waarde laten, dus ook met rust laten. Als een geloof toch echt zo goed is (of als er dus toch echt een God is) omarm je dat vanzelf als je er over nadenkt. Of zou het stiekem een beetje het geval zijn dat de gemiddelde religies niet zo best product hebben en het daarom meer van een goed salesapparaat (de evangelisten en hun methodes) moet hebben om een beetje lekker marktaandeel te scoren ?

 • Wederom Hallo!
  Twee maten meten… Joh, das inherent aan het geloof, anders heb je geen wij en geen zij en in godsnaam, wie moet je dan in god(e)snaam het ongelovig hoofd afslaan?

  En we meten met twee maten en wel vol trots! Zie nl, hetzelfde reformatorisch dagblad.
  Ingezonden stuk van een SGP kamerlid, waar an sich een hoop zinnigs in staat.

  Ik citeer:

  “Het is zelfs beledigend om het gepaste wantrouwen dat geboden is tegenover een orthodoxe imam die is opgegroeid in een tiranniek islamitisch land op één lijn te stellen met een dominee die het klassieke christelijke geloof vertolkt waarmee Nederland groot is geworden.”

  http://www.refdag.nl/artikel/1435958/De+ene+godsdienst+is+de+andere+niet.html

  Juist ja! Wel in mijn verre van bescheiden opinie klopt het stuk. En wil ik nog wel verder gaan, voor zeker 80% van het artikel kun je de complete terminologie die gebruikt word om de islam aan te duiden vervangen door specifieke Gristelijke Iconen, en verdomd, dan klopt het verhaal ook nog! Behalve dan het stukje citaat, maar met wat vrije interpertatie staat er dan zo dat nederland NOG groter is geworden door de Islam.
  Het geloof als instituut is niks anders dan een middel om het gepeupel er onder en in angst te houden. En dat zal altijd zo blijven. Een leider in een geloofsorganisatie verwerft macht en macht corrumpeert heeft het verleden ons ondertussen wel geleerd.
  Dus ik durf de stelling wel te deponeren: Elke fundamentalist dient een verborgen agenda, is het niet zijn eigen, dan wel van een van zijn meerderen.

  Een goed idee om dergelijke fundamentalisten te stoppen? Zorg dat ze hooguit voor eigen parochie blijven preken en laat je de mond niet snoeren! We hebben in Nederland een stevig aantal rechten, laten we er voor waken dat we die niet gaan verliezen aan wat voor soort fundamentalisten dan ook.

  Benjamin Franklin: Quotes on Freedom
  They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.

  En dat is precies datgene wat wij als nederlanders de laatste jaren hebben toegestaan. En dat heeft het pad geeffend voor dit soort initiatieven.

  Denbolle, ik wil je blog niet kapen, maar dit is ook een mooi onderwerp wat aan dit soort beperkingen vooraf gaat (ging en zal gaan):
  http://www.nettime.org/Lists-Archives/nettime-nl-0907/msg00015.html
  We zijn al redelijk mak in de rij gaan staan voor de slachting van de vrijheden en de SGP en de CU zijn maar kleine uitwassen er van.
  Zo, ik heb een droge bek, ik ga een biertje pakken!

  • McVries, goed dat je me gevonden hebt.
   Ok, ik heb leesvoer gekregen. Dat ga ik eerst doen en dan eens verder. Ik sta overigens te kijken dat er zoveel reacties en pageviews zijn op dit blog. Doet me deugd om te zien dat ik gelijkgestemden heb gevonden die ook zich verbazen over de (vaak sluipend doorgevoerde) intolerantie vanuit het ene boekje naar het andere boekje.

 • She

  Sales? Als het echt goed was, zou iedereen aan de CU gaan. Zoals er weinig mensen in NL (en elders) zijn die nog nooit een McDonalds zijn binnengegaan, Dat is n goeie campagne, vies eten en iedereen wil het. Nee, opium voor het volk, dat is het. Opgedrongen in een langdurige cultuur van indoctrinatie van ouders op kinderen. Of geadopteerd door kortzichtige tunnelkijkers omdat het nu eenmaal in het straatje past.
  Niet dat ik de SP aanhang, die hebben er ook last van. En de CU, SGP, Islam en Wilders. Gelukkig dat niet iedereen hetzelfde kiest. Zo blijven we echter wel de compromissen zoekende middenmotertjes die echt hakkende beslingen liever uit de weg gaan. Jammer.

Commenteer